Herdenking Chebeya en Bazana: “Martelaren van de democratie” (CongoForum)

KINSHASA – De organisatie ‘La Voix des Sans Voix pour les droits de l’homme’ (VSV), de families van Floribert Chebeya en Fidèle Bazana, de Commission Nationale des Droits de l’Homme (CNDH) en spelers uit het middenveld noemen Chebeya en Bazana ‘martelaren van de democratie’. Dat bleek bij de 14de herdenking van de moorden op beide mensenrechtenverdedigers, aldus Radio Okapi.

De organisatoren van de herdenking wilden de nagedachtenis van beide burgers eren en de strijd voor de mensenrechten kracht bijzetten. Morgen, 1 juni, zijn er diverse activiteiten in de Congolese hoofdstad. Chebeya en Bazana werden op 1 juni 2010 om het leven gebracht.

De familie van Chebeya, de vroegere directeur van VSV, liet het lichaam van de man opgraven om het bij te zetten in een mausoleum vlakbij een gelijkaardig monument voor Etienne Tshisekedi, de vader van de huidige Congolese president. Het mausoleum ligt in de gemeente Nsele.

Vanuit Nsele zullen deelnemers aan de herdenking stappen naar de Notre Dame de Fatima-parochie in Gombe; daar zal worden stilgestaan bij het proces over de dubbele moord.

© CongoForum, 31.05.24 (db)

Beeld – bron: VSV

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.