Inheemse vrouwen roepen op tot bescherming pygmeeën Oost-Congo (CongoForum)

KINSHASA – De Corporatie van autochtone vrouwen van de Democratische Republiek Congo (Corporation des femmes autochtones en RDC) heeft op vrijdag 24 mei in Kinshasa een oproep gedaan aan de voorzitter van het permanente forum van de Verenigde Naties en aan de internationale gemeenschap om zich actief in te zetten voor het beëindigen van het geweld tegen kwetsbare bevolkingsgroepen in de DR Congo, in het bijzonder inheemse pygmeevrouwen en -kinderen.

Dit pleidooi kwam er na het recente bombardement op kampen voor ontheemden in Mugunga, Noord-Kivu, waarbij ten minste 38 mensen om het leven kwamen. Inheemse vrouwen zeggen diep getroffen te zijn door deze tragische gebeurtenissen.

In een verklaring aan de pers benadrukte de organisatie dat deze moordpartijen en andere gewelddaden de veiligheid en het overleven van kwetsbare bevolkingsgroepen in gevaar brengen, in het bijzonder van pygmeevrouwen en -kinderen, aldus Radio Okapi. Ornireh Prescillia Kapupu, van de Federatie van Inheemse Meisjes en Vrouwen in de DR Congo, las de verklaring voor namens de corporatie en benadrukte de dringende behoefte aan een internationale mobilisatie om de rechten en waardigheid van deze mensen te beschermen.

Mevrouw Kapupu sprak haar ontsteltenis uit over de toename van het geweld tegen de pygmeeëngemeenschap, die al uiterst kwetsbaar is, in het bijzonder in de plaats Vonkutu Walessa in Ituri. Ze herinnerde aan verschillende episodes van ernstig geweld: “Gisteren waren er de bloedbaden in Vonkutu Walessa in de inheemse gemeenschap in de provincie Ituri, fysiek geweld in de vorm van moorden in Beni en Butembo in Noord-Kivu, en de objectivering van vrouwen in Mambasa, ook in de provincie Ituri, de bloedbaden in Tingitingi en Makobola in Zuid-Kivu, waar een inheemse vrouw levend werd begraven, en het bombardement van vandaag op het vluchtelingenkamp Mugunga in Noord-Kivu in de stad Goma. Het is allemaal te veel”, betreurde mevrouw Kapupu.

Kapupu prees de inzet van de internationale gemeenschap voor de inheemse bevolking en haar toewijding aan de mensenrechten, en riep de Congolese autoriteiten op om concrete stappen te ondernemen om een einde te maken aan dit geweld, dat ze onaanvaardbaar noemde.

© CongoForum, 27.05.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.