Kinshasa: instorting graansilo in Ngaliema eist drie mensenlevens (CongoForum)

KINSHASA – De organisatie ACAJ (Association congolaise pour l’accès à la justice) dringt aan op een geloofwaardig gerechtelijk onderzoek na de instorting van een graansilo van het bedrijf Mino Congo in de wijk ‘GB’, in Ngaliema (Kinshasa). Bij de instorting kwamen drie mensen om het leven, aldus Radio Okapi.

Bij ACAJ begrijpen ze niet dat de provinciale overheid in Kinshasa toestemming gaf om een silo te bouwen in een woonwijk. De omwonenden klaagden geregeld over milieuvervuiling en overlast, maar de autoriteiten deden daar niets mee, zo luidt het.

ACAJ meent te weten dat Mino Congo heel wat invloed kan laten gelden bij diverse autoriteiten. De organisatie wil dat de getroffen families correct worden vergoed en dat Mino Congo zijn activiteiten verplaatst naar een meer geschikte plek. Ze wenst ook dat er meer wordt gedaan om alle mogelijke vormen van corruptie te bestrijden.

Toen de graansilo deze week instortte, kwam alles terecht op een nabijgelegen woning.

In augustus 2018 was er in Limete (Kinshasa) een gelijkaardig incident. Toen vielen er één dode en een zwaargewonde. Destijds ging het om de instorting van een fabrieksgebouw nabij een ziekenhuis. De lokale bevolking zei dat de fabriek was gebouwd zonder rekening te houden met de stedenbouwkundige normen. Maar ook met hun klachten was nooit rekening gehouden.

© CongoForum, 16.05.24 (db)

Beeld – bron: Georges Kapiamba, (voorzitter Acaj), Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.