Lamuka ziet ‘poging tot staatsgreep’ als afleidingsmanoeuvre (CongoForum)

KINSHASA – Het oppositieplatform Lamuka gelooft niet dat er afgelopen zondag een poging tot staatsgreep was in Kinshasa. Woordvoerder Prince Epenge denkt dat de Congolese machthebbers gewoon iets bedachten ‘om de bevolking af te leiden van de chaos in het land’, zo melden Congolese media.

Volgens Prince Epenge doet deze aanpak denken aan gelijkaardige gebeurtenissen toen Joseph Kabila nog aan de touwtjes trok.

Lamuka ziet de Union sacrée van Félix Tshisekedi als ‘een Titanic die aan het zinken is, met de bemanning, en ook met kapitein Tshisekedi’. De woordvoerder van het oppositieplatform is van mening dat de bevolking het scenario niet zal slikken. “We zagen dit al ten tijde van Joseph Kabila.”

De radicaal-linkse Franse opposant Jean-Luc Mélenchon heeft een andere kijk op de gebeurtenisen van zondag. Volgens Mélenchon, die reageerde via X, werd de poging tot staatsgreep in scène gezet door de Rwandese machthebbers en hun bondgenoten. De Franse opposant betuigde zijn ‘volle steun’ aan de Congolese instellingen en Tshisekedi.

© CongoForum, 21.05.24 (db)

Beeld – bron: Lamuka

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.