Matadi Containerterminal: “Geen sprake van ontslag 5.000 werknemers” (CongoForum)

het oude gedeelte van de haven van Matadi

MATADI – De vakbonden bij ONATRA zeggen dat 5.000 werknemers bij de onderneming zullen worden ontslagen, maar dat klopt niet. Alle werknemers in de haven van Matadi blijven in dienst, bericht Politico.cd.

Een grote delegatie van de concessiehouder is in Kinshasa om daar de formaliteiten te doorlopen die nodig zijn om toegang te krijgen tot de terminal. Maar de vakbonden weigeren iedere dialoog en verspreiden verkeerde informatie, luidt het. Sommigen stellen zich de vraag welke belangen de bonden aan het dienen zijn. De vakbonden zouden nu steun zoeken bij slecht geïnformeerde werkloze jongeren; bij het personeel zelf zou de steun niet al te groot zijn.

Langzaam maar zeker naderen de moderniseringswerken in de haven van Matadi hun voltooiing. De modernisering leidt tot weerstand bij het personeel van ONATRA. Sommige werknemers houden vast aan het oude systeem.

Veel Congolezen zijn het gewend dat sommigen zich gemakkelijk verrijken in het nadeel van de Congolese overheid. In zo’n context kan het aantal illegale havens blijven groeien.

Iedereen beseft dat ONATRA sinds 2016 driekwart van zijn containervolumes verloor aan andere havens. Dat leidde tot een gevoelige daling van de inkomsten, wat dan weer resulteerde in te weinig investeringen. Als gevolg hiervan werden de productiviteit en de prestaties van de terminal sterk aangetast.

De hele situatie deed de Congolese overheid kiezen voor een akkoord met een consortium rond de wereldwijde scheepvaartgigant Mediterranean Shipping Company (MSC). Deze samenwerking zou de kosten van in- en uitvoer aanzienlijk moeten verminderen, wat goed zou zijn voor de bevolking.

Terminal grondig transformeren

In deze context was er in Kinshasa een technische vergadering met het ministerie van Portefeuille, ONATRA en concessiehouder Matadi Corridor Container Terminals. Deze vergadering diende om juiste informatie te geven over de concessie en het personeel van ONATRA gerust te stellen.

Matadi Corridor Container Terminals (MCTC) is vastbesloten om de terminal in haven van Matadi grondig te transformeren en er een voorbeeld van win-winsamenwerking tussen Congo en Qatar van te maken. Over dit project waren er ook al gesprekken tussen de emir van Qatar en president Félix Tshisekedi.

LCT, een toonaangevend bedrijf in maritiem vervoer met veel ervaring in het beheren van containerterminals, wil zijn kennis graag delen met de gebruikers van de grote economische pool in de havenstad Matadi. Met meer dan 800 schepen in de wereld en het vervoer van duizenden containers zal deze groep de DR Congo beter kunnen verbinden met andere delen van de planeet, voor import en export.

De modernisering van de haven van Matadi zal naar schatting meer dan 300 miljoen dollar kosten. In een eerste fase, over een periode van drie tot vier jaar, zal 180 miljoen dollar worden besteed om de haven te renoveren en moderniseren. In een tweede fase wordt 120 miljoen dollar uitgetrokken om uitrusting te moderniseren zodat containerkranen zonder incidenten kunnen worden verplaatst.

Thibault Chaudet-Filmont, manager Terminal Investments, denkt dat de plannen de werknemers van ONATRA kunnen geruststellen. Hij spreekt van een ‘substantiële investering’. “We zijn hier om de kwaliteit van de dienstverlening aan de reders te verbeteren. Om de infrastructuur te moderniseren, nieuwe apparatuur te leveren en de ONATRA-werknemers die in de terminal zullen werken in staat te stellen in de best mogelijke omstandigheden en met maximale veiligheid te werken, want de prioriteit van de groep is altijd veiligheid”, luidt het.

ONATRA werkt met een vaste vergoeding, die jaarlijks wordt betaald, en een variabele vergoeding op basis van het aantal containers.

“We zijn altijd op zoek naar manieren om ons land als geheel te ontwikkelen, en infrastructuren zoals havens en luchthavens maken daar deel van uit. En elk partnerschap dat deze ontwikkeling kan stimuleren is welkom, op voorwaarde dat er een win-winsituatie is. We werken momenteel samen met de partner om deze win-winsituatie te bereiken en verzekeren de Congolese bevolking, in het bijzonder de werknemers van ONATRA, dat de algemene directie en de raad van bestuur hard aan het werk zijn om dit werk af te ronden in overeenstemming met de visie die duidelijk is uiteengezet door de autoriteiten van het land. MCTC is vastbesloten om de capaciteit van de Congolezen op te bouwen, omdat het van plan is om lokale arbeidskrachten in te zetten in een win-winpartnerschap met ONATRA om het imago van de openbare haven van Matadi te herstellen.”

Sociaal fonds

MCTC verwerpt de beweringen van de vakbonden en zegt dat het nieuwe project ertoe zal leiden dat de haven van Matadi aan de beste internationale normen kan voldoen. Volgens het bedrijf zullen de staat en ONATRA aanzienlijke inkomsten verwerven in de vorm van concessievergoedingen. Er wordt ook gezorgd voor opleidingen van werknemers en overdracht van technologie zodat de haven professioneler en efficiënter zal kunnen draaien.

De werkgelegenheid zou door de hele operatie worden beschermd, is de redenering. MCTC wil bij voorkeur werknemers van ONATRA aanwerven in functie van de operationele behoeften. Er zal ook een sociaal fonds komen dat de sociale verplichtingen van ONATRA tegenover het personeel en hun families moet regelen.

© CongoForum, 20.05.24 (em)

Beeld – bron: CongoForum/Eddy Merveillie

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.