Nationaal Programma mikt op versterking landbouwsector (CongoForum)

KINSHASA – Het Nationale Programma voor Ontwikkeling in de Landbouw (PNDA) pleegt sinds maandag overleg met bijna 30 spelers uit Kinshasa, Kwilu, Kasai en Centraal-Kasai. De gesprekken gaan over de uitvoering van dit programma van de Congolese regering. Congo en de Wereldbank trokken 300 miljoen dollar uit voor de plannen. Dat geld wordt over een periode van vijf jaar besteed, en er moet uiteraard rekenschap worden afgelegd, aldus Actualité.cd.

De deelnemers aan het programma registreerden vele kleine boeren. Deze boeren ontvingen verbeterd zaaigoed en zaaiden akkers in.

Het overleg in Kinshasa zal vijf dagen duren. Jean de Dieu Mbey is de coördinator van het hele programma: ”Wij zullen de landbouwsector een flinke impuls geven. Iedereen zal geïnteresseerd zijn want er is in deze sector geld te verdienen.”

Aan vruchtbare landbouwgrond is er zeker geen gebrek in de DR Congo. Maar meer dan 60% van de Congolezen heeft te kampen met een lichte of ernstige vorm van voedselonzekerheid. 40% van de kinderen heeft een groeiachterstand als gevolg van ondervoeding. De honger is nooit ver weg. Eén schok kan volstaan om miljoenen mensen extra te confronteren met extreme voedselonzekerheid.

Het Nationale Programma wil het rendement van de maniok- en maïsteelt aanzienlijk opkrikken, boeren helpen om hun producten meer verkocht te krijgen en investeren in het herstel en onderhoud van 1.940 kilometer aan wegen die in de landbouw gebruikt worden.

Véronique Baka vervult een coördinerende rol in Centraal-Kasai. “Via ons programma zullen kleine boeren worden ondersteund. Ze zullen beter zaaigoed en een betere toegang tot markten krijgen”, zegt ze.

© CongoForum, 15.05.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.