Nationale Vergadering: commotie rond Caroline Bemba Bamanisa (CongoForum)

KINSHASA – Sinds de publicatie van de volledige kandidatenlijst van de “Union sacrée de la nation” voor de Nationale Assemblee is er een stortvloed van kritiek en aanvallen geweest op bepaalde genomineerde kandidaten. Een van de geviseerde kandidaten is Caroline Bemba Bamanisa, lid van de Mouvement de libération du Congo (MLC), genomineerd voor de post van plaatsvervangend quaestor.

Het feit dat zij de biologische zus is van Jean-Pierre Bemba, lid van het presidium van de Union sacrée, blijkt voor velen echter een struikelblok te zijn. Toch voldoet ze aan alle objectieve criteria voor de post waarvoor zij kandidaat is, stelt de nieuwssite Alternance.cd.

Caroline Bemba Bamanisa, echtgenote van de gewezen gouverneur van de provincie Ituri en huidig senator Jean-Bamanisa Saidi, heeft een onberispelijke politieke staat van dienst. Ze is jarenlang algemeen penningmeester van de MLC geweest en op de lijst van deze politieke partij werd ze drie keer verkozen als beste kandidaat voor nationaal afgevaardigde in het kiesdistrict Gemena, in de provincie Sud-Ubangi, in 2011, 2018 en 2023.

Verduidelijking van de MLC

Volgens de MLC is Caroline Bemba Bamanisa niet alleen de zus van de nationale voorzitter van de partij, maar ook een toegewijde activiste die de bekwaamheid en ervaring heeft die nodig zijn voor de post van plaatsvervangend quaestor van de Nationale Assemblee.

“Caroline Bemba Bamanisa is manager van een privébedrijf en een vooraanstaande academica op het gebied van economie en overheidsfinanciën. Ze werd voorgedragen voor de post van plaatsvervangend quaestor op basis van objectieve criteria die door iedereen uit haar fractie zijn vastgesteld en aanvaard. Bovendien was ze al voorbereid op de post van quaestor of plaatsvervangend quaestor, gezien haar universitaire opleiding en haar ervaring als bedrijfsleider en partijpenningmeester. Als de MLC een andere functie had gekregen dan de hierboven genoemde, hadden we andere kandidaten kunnen voordragen”, luidt het.

De MLC zegt dat de kaders van de partij van Jean-Pierre Bemba bereid zijn om posities in te nemen op basis van hun ervaring, achtergrond, loyaliteit en vaardigheden. In het 26-jarige bestaan van de MLC werd nog een familie van Bemba in een overheidsfunctie benoemd.

Volgens de MLC is het toeval dat Caroline Bemba Bamanisa is genomineerd om zich kandidaat te stellen voor deze functie. Het is een aanmoediging voor haar activisme, want ze mag niet worden gemarginaliseerd alleen maar omdat ze deel uitmaakt van de Bemba-familie, vindt de partij.

Nepotisme


Sommigen zien Caroline Bemba Bamanisa als het slachtoffer van gefrustreerde leden van andere politieke groeperingen van de Union sacrée, die enkele rekeningen willen vereffenen.

“Als de betwisting van de kandidatuur vanuit de MLC kwam, zouden we het kunnen begrijpen. Als het van andere politieke groeperingen en partijen kwam, dan zijn dat onze zaken niet. Degenen die ambities hebben, moeten die tonen binnen hun groepering voordat ze kandidaten van andere groeperingen aanvallen, waar er geen interne problemen zijn”, verklaarde een leidinggevende van de MLC.

Volgens sommigen is er sprake van nepotisme bij sommige leden van het presidium van de Union sacrée, net als onder de leiders van de politieke groeperingen die deel uitmaken van het presidentiële platform. Volgens de MLC-top moet er echter een onderscheid worden gemaakt tussen leiders die altijd de voorkeur geven aan leden van hun familie ten koste van verdienstelijke partijkaderleden en leiders zoals Jean-Pierre Bemba die personen aanbevelen op basis van hun vaardigheden en andere kwaliteiten, los van familiebanden.

© CongoForum, 14.05.24 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.