Noord-Kivu: rebellen zijn heer en meester in mijnstad Rubaya (CongoForum)

GOMA – De rebellen van M23, die steun krijgen van het Rwandese leger, zijn sinds 30 april 2024 heer en meester in de mijnstad Rubabya in Masisi (Noord-Kivu). Yvette Mwanza zegt dat deze situatie betekent dat de Congolese Schatkist heel wat inkomsten zal mislopen. Mwanza is de provinciale voorzitter van de Mijnkamer in Noord-Kivu.

De mijn van Rubaya levert heel wat inkomsten op voor de provincie Noord-Kivu. In de mijn wordt veel coltan ontgonnen, aldus Radio Okapi.

Waarnemers denken dat de bezetting van Rubaya het pad effent om er aan illegale mijnbouw te doen. Je vindt er niet alleen coltan maar ook mangaan, cassiteriet en toermalijn.

De grondstoffen in Rubaya worden sowieso al soms clandestien ontgonnen en uitgevoerd naar buurlanden. De mijn in Rubaya trekt ook buitenlandse ondernemingen aan die aan het oog van de fiscus willen ontsnappen.

De minister van Mijnen, Antoinette N’Samba, gaf op 26 april aan een coöperatieve van ambachtelijke mijnwerkers de toestemming om activiteiten te ontwikkelen. Zij wil alle ambachtelijke ‘creuseurs’ verenigen en hun productie kanaliseren.

De rebellen van M23 delen nu de lakens uit op een aantal plaatsen in Masisi. Een situatie die het lokale middenveld ongerust stemt. Het middenveld is bang dat ook de hoofdplaats van Masisi in handen van M23 zal vallen.

© CongoForum, 03.05.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Denise Lukesso

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.