Schulden lopen aanzienlijk op in provincie Centraal-Kongo (CongoForum)

Francs congolais

MATADI – De financiën van Centraal-Kongo kleuren serieus rood. De provincie, die ooit een referentie was op het vlak van beheer, zit nu op een punt waarop er geen weg meer terug is: een opeenstapeling van schulden verhindert de financiering van grote projecten. Dat meldt La Voix du Kongo Central.

De werken aan het Lumumbastadion, de Zuidmarkt, het Mfuki-stadion in Kisantu en het stadswegennet in Mbanza Ngungu liggen stil vermits zij hun financiering hebben verloren. Deze situatie zou te wijten zijn aan de duizelingwekkende toename van de provinciale schulden. Volgens bepaalde indiscreties bereikten deze schulden een recordbedrag van 33 miljoen dollar, en dat in slechts 18 maanden.

Het gaat om een bizarre toestand want de inkomsten van de ‘Direction Générale des Recettes du Kongo Central’ (DGRKC) waren helemaal niet slecht. Soms inde de DGRKC wel 5 miljoen dollar per maand. Meevallers in de oliesector leverden de provincie sinds april 2023 meer dan 18 miljoen dollar op.

De provinciale overheid weigerde systematisch om commentaar te geven op het bedrag dat maandelijks bij de oliemaatschappijen wordt geïnd. Volgens La Voix du Kongo Central zou dit geld aan de controle van de DGRKC ontsnappen, hoewel die dienst wel de inningsnota opstelt. Het geld belandt op een bankrekening die wordt beheerd door de erg machtige provinciale minister van Financiën, de minister van Begroting en waarnemend gouverneur Baby Vangu.

Centraal-Kongo maakte veel schulden maar financierde nog geen enkele werf. In een periode van twee jaar lanceerde de vertrekkende gouverneur geen enkele bouwplaats. Zijn populariteit nam dan ook overal in de provincie sterk af. Tijdens de kiescampagne kreeg de gouverneur veel hoongelach te verwerken, in aanwezigheid van de president van de republiek, Félix Tshisekedi.

De provincie staat nu op een tweesprong. Alle hoop is gevestigd op de nieuwe gouverneur Grâce Bilolo. Zijn verkiezing weekte veel enthousiasme los in de provincie. Het is nu de vraag hoe deze nieuwe gouverneur de aanzienlijke schulden zal willen wegwerken.

© CongoForum, 15.05.24 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.