Veel afkeurende reacties na poging tot staatsgreep in Kinshasa (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese katholieke bisschoppenconferentie (CENCO) is verontwaardigd over de aanvallen die zondag werden uitgevoerd tegen het presidentiële paleis en de residentie van Vital Kamerhe in Kinshasa.

De bisschoppen vinden het ‘onaanvaardbaar’ dat een gewapende groep zo te werk is gegaan in Kinshasa terwijl de autoriteiten proberen om de onveiligheid elders in het land te beteugelen.

Gewapende mannen vielen zondag de woning van Vital Kamerhe aan. Kamerhe is minister in de huidige Congolese regering en hoopt de nieuwe voorzitter van de Nationale Assemblee te worden. Twee politiemensen, die zijn woning bewaakten, en één van de aanvallers kwamen om het leven bij de gevechten.

De gewapende mannen viseerden ook het presidentiële paleis en wilden dat Félix Tshisekedi de baan zou ruimen, aldus Radio Okapi.

Opposant Moïse Katumbi veroordeelde de feiten van zondag evenzeer. “Kiezen voor geweld kan nooit een optie zijn voor de vrede, de stabiliteit en de ontwikkeling die alle Congolezen hopen te krijgen”, zei de leider van ‘Ensemble pour la République’.

Volgens Ensemble moet er opheldering komen over de gebeurtenissen. De partij wil wel geen willekeurige arrestaties of te snelle vonnissen in deze zaak.

De minister van Binnenlandse Zaken, Peter Kazadi, is tevreden over het feit dat het veiligheidsapparaat snel reageerde op de poging tot staatsgreep. “Onze troepen werden verrast maar ze zorgden wel snel voor een reactie en kregen de situatie weer onder controle”, luidde het.

© CongoForum, 21.05.24 (db)

Beeld: Peter Kazadi, minister van Binnenlandse Zaken

Bron: Congolese autoriteiten

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.