Advocaat van Franck Diongo klaagt repressie tegen Congolese opposanten aan (CongoForum)

KINSHASA – De Belgische advocaat van Franck Diongo, Alexis Deswaef, vindt dat de Belgische regering zich moet uitspreken over het ‘dictatoriale’ optreden van de Congolese regering. Diongo is een Congolese opposant die naar België vluchtte.

”De Belgische diplomatie mag de huidige situatie niet negeren”, vindt meester Deswaef. “Ze moet hier lessen uit trekken. Wij willen dat de Belgische minister van Buitenlandse Zaken haar Congolese collega interpelleert om te begrijpen wat er gaande is in Congo. Staatsrepressie is vaak niet gericht op leiders maar op militanten aan de basis die niet zo bekend zijn en ook niet over de nodige bescherming beschikken.”

Volgens Deswaef is Franck Diongo, een vroegere strijdmakker van Etienne Tshisekedi, blootgesteld aan een ‘dictatoriale brutaliteit’. Aan de behandeling van Diongo is te zien hoe president Félix Tshisekedi de idealen van zijn overleden vader verraadt, meent de advocaat. Hij wil dat de Belgische regering helpt om een einde te maken aan de repressie tegen Congolese opposanten.

Franck Diongo werd op 20 juni 2023 opgepakt toen hij haar huis terugkeerde na de uitvaart van dr. Kamba te hebben bijgewoond; Kamba speelde een belangrijke rol bij de UDPS. Diongo werd afgevoerd naar een politiebureau en daarna overgedragen aan de militaire inlichtingendienst. Hij zou zwaar zijn gefolterd toen hij 20 dagen lang vast zat in de gebouwen van de vroegere DEMIAP.

De relaties tussen België en Congo verbeterden onder Félix Tshisekedi. Maar Alexis Deswaef waarschuwt: België moet waakzaam blijven en concrete actie ondernemen om de rechten van opposanten in Congo te beschermen.

© CongoForum, 21.06.24 (db)

Beeld – bron: Diongo, Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.