Boek: ‘Informatievervuiling, nepnieuws en journalistiek in de wereld en in de DR Congo’ (CongoForum)
LUBUMBASHI – Patient Ligodi, journalist en auteur van het boek “Pollution de l’information: Fake News et Journalisme dans le monde et en République Démocratique du Congo” (Informatievervuiling: nepnieuws en journalistiek in de wereld en in de Democratische Republiek Congo), ontmoette onlangs journalisten in Lubumbashi, in Haut-Katanga, en onderzoekers in informatie- en communicatiewetenschappen van het ‘Institut Français- Halle de l’Étoile’.
De auteur gaf volgens Actualité.cd een presentatie over het boek, waarbij hij benadrukte dat het publieke debat momenteel wordt gevoed door een scala aan inhoud uit bronnen die niet noodzakelijkerwijs journalistiek zijn. Als gevolg daarvan is het publieke debat soms gebaseerd op onjuiste informatie.
“Wat we in dit boek willen benadrukken is dat het publieke debat niet alleen wordt gevoed door journalistieke inhoud, maar ook door een reeks andere inhoud van niet-journalistieke entiteiten. Als gevolg daarvan debatteren we over het valse, het vervalste, de meningen, zonder noodzakelijkerwijs de werkelijkheid te bespreken. In dit boek wordt gekeken naar de middelen die nodig zijn om deze publieke ruimte op te schonen door de journalistiek voort te versterken, zodat er een betere stroom van kwaliteitsinformatie ontstaat en het publieke debat over kwesties van maatschappelijk belang gebaseerd is op kwalitatieve inhoud”, vertelde hij aan de pers in Lubumbashi.
De vervuiling is ook zichtbaar op internet. Ook op dit punt vertelde Ligodi aan de onderzoekers en journalisten in Lubumbashi dat de journalistiek en haar regelgevende instanties een rol te spelen hebben. “Op sociale netwerken vind je alles, ook informatie van slechte kwaliteit, maar ook mensen en entiteiten met uiteenlopende belangen, die niet altijd de wil hebben om een kwalitatief publiek debat te leiden. Wat moet de rol zijn van journalisten en regelgevers en hoe kunnen we ervoor zorgen dat het debat op internet er een van kwaliteit is zonder noodzakelijkerwijs tot het uiterste te gaan? Dit zijn de vragen die in het boek worden onderzocht.”
In “Pollution de l’information: Fake News et Journalisme dans le monde et en République Démocratique du Congo” maakt journalist en docent Patient Ligodi de relevante opmerking dat “de wereld verandert, net als het publiek en zijn gewoonten. De publieke arena is verzadigd met lawaai. De meningsuiting is gedemocratiseerd, maar de democratie lijkt te haperen. Met de proliferatie van media en sociale platforms wordt het steeds moeilijker om maatschappelijk relevante informatie te onderscheiden. Wat is in deze context de rol van de journalistiek vandaag de dag? Dit zijn slechts enkele van de vragen die in het boek aan bod komen.
© CongoForum, 24.06.24 (rk)