Crisis in Kwamouth: project Lisanga helpt 30.000 ontheemden (CongoForum)
KINSHASA – Twee jaar geleden werd de streek van Kwamouth in Mai-Ndombe geconfronteerd met geweld als gevolg van conflicten tussen twee gemeenschappen, de Teke en de Yaka. Het geweld deed velen vluchten naar de provincies Kwango en Kwilu en de grote gemeente Maluku. Er is nu een nieuw project, ‘Lisanga’ (Samen), dat de leefomstandigheden van de ontheemden moet verbeteren en het vreedzame samenleven moet aanmoedigen.
Lisanga werd op 19 juni 2024 officieel gelanceerd in Mbankana, een deel van Maluku. Het project beschikt over een budget van 3,2 miljoen euro, dat grotendeels wordt gefinancierd door de Europese Commissie (DG ECHO). Een consortium wil bijstand bieden aan 30.000 personen, gedurende twee jaar. Het consortium bestaat uit Caritas International (België), Caritas Congo, Caritas-Développement Kinshasa, Justice et Paix (aartsbisdom Kinshasa), MAGNA, Street Child UK en zijn twee partners Train Them To Fish en APEDC-RDC.
In de zones, getroffen door de gevolgen van het conflict, ligt het merendeel van de scholen stil. Veel kinderen haken gewoon af in het onderwijs. In de streek van Kwamouth en Maluku ondervindt 70% van de scholen de impact. In de provincie Kwango werden 81 scholen in brand gestoken. Het overgrote deel van de ontheemde of teruggekeerde kinderen kampt met traumatische gevoelens. 80% van de akkers is onbereikbaar, oogsten gingen verloren en levensmiddelen en basisartikelen werden gigantisch veel duurder.
Er zijn ook veel meldingen van personen die willekeurig werden opgepakt door leger of politie. Congolese militairen bewaken wegversperringen en verplichten burgers om daar ’taksen’ te betalen als ze willen passeren. Soms moeten vrouwen dwangarbeid verrichten. Meisjes en vrouwen maken seksueel geweld mee, zelfs op plaatsen waar ze naartoe vluchten. Er zijn heel wat ongewenste zwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen.
In tal van dorpen zijn huizen en akkers verwoest of geplunderd. Sommige akkers zijn nu in handen van nieuwe ‘eigenaars’, en de vroegere eigenaars zijn bang om dit aan te klagen.
De acht organisaties uit het consortium willen de leefomstandigheden van de getroffen bevolking verbeteren en het vreedzaam samenleven van de betrokken gemeenschappen in de hand werken. Het programma wordt gelanceerd op een moment dat er officieel een vredesakkoord bestaat dat mogelijk de instabiliteit zal verminderen. Het is nu mogelijk om humanitaire bijstand beter te organiseren, al dient gezegd dat er maar weinig humanitaire spelers actief zijn in verhouding tot de grote noden.
Het project Lisanga mikt op ontheemden, terugkeerders en gastfamilies in de gezondheidszones Kwamouth en Maluku 2. Het consortium is van plan om te werken rond de bescherming van gemeenschappen en sociale cohesie, betere inkomstenbronnen, primaire gezondheidszorg, onderwijs, voedsel en gendergebonden geweld.
Georgine Ngame, een moeder van zeven kinderen, maakt deel uit van de doelgroep waarop Lisanga zich richt. “Ik vind het geweldig dat we nu hulp zullen krijgen op het vlak van landbouw, onderwijs en gezondheidszorg”, zegt ze.
Guylain Ngwama Likidi is als verpleegkundige betrokken bij de situatie in de regio. Hij werkt in een gezondheidscentrum in Dumi. “De middelen die we nu krijgen, zullen ons helpen om beter te zorgen voor kinderen die 0 tot 59 maanden oud zijn. We zullen meer kunnen doen in de strijd tegen malaria en infecties. Verder zullen we psychologische zorg kunnen geven aan de mensen die getraumatiseerd zijn door het conflict in de regio.”
© CongoForum, 25.06.24 (db)
Beeld – bron: Google Maps