Diplomatieke conferentie prioriteit voor regering (CongoForum)

KINSHASA – President Félix-Antoine Tshisekedi wil tijdens zijn tweede ambtstermijn van vijf jaar de diplomatie versterken, bericht Actualité.cd. Op de tweede vergadering van de nieuwe ministerraad, afgelopen vrijdag, herinnerde hij eraan dat diplomatie een betere samenwerking vereist tussen zijn kabinet en het ministerie van Buitenlandse Zaken, Internationale Samenwerking en Francofonie.

In deze context wees Tshisekedi op de noodzaak om coherente diplomatieke richtlijnen te definiëren ten aanzien van de partners van de Democratische Republiek Congo, rekening houdend met regionale en mondiale kwesties. Diplomaten die in het buitenland zijn gestationeerd, moeten al deze kwesties onder de knie hebben.

Volgens regeringswoordvoerder Patrick Muyaya kregen de staatssecretaris en minister van Buitenlandse Zaken de vraag om op de volgende ministerraad verslag uit te brengen over de frequentie van de evaluatie van de 12de diplomatieke conferentie die in februari 2022 in Kinshasa werd gehouden en om toe te zien op de uitvoering van de daaruit voortvloeiende aanbevelingen.

De 12de diplomatieke conferentie, die van 26 tot 28 februari 2022 in Kinshasa werd gehouden, ging over “Diplomatie in dienst van de ontwikkeling en de vrede van de DR Congo”. Drie dagen lang analyseerden Congolese diplomaten dit thema om het diplomatieke optreden van Congo in de wereld te sturen.

De deelnemers deden een aantal aanbevelingen. Die gingen over een speciale behandeling voor ambassadeurs van de Democratische Republiek Congo en andere Congolese diplomatieke medewerkers, het identificeren van de gebouwen van het ministerie van Buitenlandse Zaken in binnen- en buitenland en het verhuren van de gebouwen die verhuurd kunnen worden. Op de agenda stonden ook de inschakeling van de Munt voor het maken van biometrische Congolese paspoorten en de invoering van bepalingen die buitenlanders verplichten om een visum aan te vragen bij de Congolese ambassades, evenals de invoering van bepalingen die buitenlanders verplichten een visum aan te vragen bij de Congolese ambassades.

© CongoForum, 24.06.24 (rk)

Beeld – bron: Cellule de Communication Primature

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.