Doordachte actie internationale gemeenschap is nodig om crisis in Oost-Congo te ontmijnen (CongoForum)

GOMA – In een aantal dorpen in Noord-Kivu is er nog altijd ernstig geweld terwijl de internationale gemeenschap toekijkt. Dit geweld is het werk van de rebellen van M23 die steun krijgen van het Rwandese leger. Dat is ook bevestigd door diverse rapporten van de Verenigde Naties.

Vrijdag 3 mei 2024 was een tragische dag in Noord-Kivu. Bombardementen eisten toen een aantal mensenlevens in Mugunga (Goma) en in de streek van Masisi. Het Congolese leger stelde Rwanda hiervoor verantwoordelijk. Het buurland plundert ook Congolese natuurlijke rijkdommen, met de medewerking van buitenlandse bedrijven.

Aan coltan, goud en diamanten is er geen gebrek in de DR Congo. Maar de ontginning van deze rijkdommen gaat vaak gepaard met conflicten, geweld en instabiliteit. Sinds vele jaren proberen Congolese en buitenlandse gewapende groepen mijnen te controleren om er veel geld uit te halen. Buitenlandse ondernemingen profiteren van de situatie en kopen vaak grondstoffen die een dubieuze origine hebben. Maar deze praktijken gaan voort en de conflicten blijven duren.

Het bloedbad in Goma op 3 mei was erg choquerend voor de Congolese bevolking. De bommen op Mugunga maakten vele burgerdoden. Rwanda werd verantwoordelijk gesteld voor de tragische feiten.

Waarom werd er toen gebombardeerd? Sommigen denken dat Rwanda de instabiliteit wil aanwakkeren om de natuurlijke rijkdommen in Oost-Congo nog beter te kunnen controleren. Anderen zeggen dat Rwanda plaatselijke gewapende groepen ondersteunt om de eigen economische belangen te beschermen.

Essentieel is dat er inspanningen moeten worden gedaan om de illegale ontginning van grondstoffen te laten ophouden, de rechten van burgers beter te beschermen en de instabiliteit in de regio te verminderen. Alleen doordachte actie van de internationale gemeenschap kan een uitweg uit de crisis mogelijk maken en nieuwe tragedies voorkomen.

© CongoForum – redactie, 05.06.24

Beeld – bron: Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.