Dringende maatregelen nodig om Kinshasa van vuilnis te redden (CongoForum)

KINSHASA – “De milieuvervuiling in de stad Kinshasa is verontrustend. We moeten nadenken over dringende maatregelen om de stad te behoeden voor vervuiling.” Dat verklaarde professor Céline Sikulisimwa van de faculteit Wetenschappen van de Universiteit van Kinshasa ter gelegenheid van de Wereldmilieudag, die elk jaar op 5 juni wordt gevierd.

Volgens deze specialiste in water-, lucht- en milieukwaliteit is de situatie in de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo slechts het topje van de ijsberg: “Je hebt geen idee wat we allemaal aan vervuiling kunnen vaststellen. Als we alleen al kijken naar de files die dagelijks ontstaan, hebben we dan enig idee hoeveel vervuiling er wordt gegenereerd door al die uitlaten? Er zijn geen metingen op dit gebied”.

Professor Sikulisimwa wijst er bij Radio Okapi op dat onderzoek naar de waterwegen in de stad een verontrustend niveau van vervuiling aan het licht heeft gebracht. Ze voegt eraan toe dat ongecontroleerde verbranding in de hele stad ook verantwoordelijk is voor de stankoverlast waar veel mensen last van hebben. De experte waarschuwde voor de gevolgen van deze vervuiling, die te maken heeft met het niet toepassen van de regels voor water- en luchtvervuiling en voor de aanvoer van afval.

Ze riep op tot de strikte toepassing van de ‘waterwet’ die in 2015 werd aangenomen, en onderstreepte het belang van deze wetgeving om een gezonde leefomgeving te creëren in Kinshasa. Deze wet legt fundamentele principes vast die gericht zijn op de bescherming van het milieu en de regulering van activiteiten die het milieu kunnen bedreigen.

© CongoForum, 10.06.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.