EU kondigt bijna 99 miljoen euro humanitaire hulp aan (CongoForum)

BRUSSEL – In een recent persbericht zegt de Europese Unie (EU) dat zij in 2024 voor bijna 99 miljoen euro humanitaire hulp zal geven aan de Democratische Republiek Congo. Van dit bedrag is 35 miljoen euro nog afhankelijk van goedkeuring door de begrotingsautoriteiten van de EU.

Dat maakte Janez Lenarčič, Europees commissaris voor Crisisbeheer, bekend aan het einde van zijn bezoek aan Congo, dat liep van 16 tot 19 juni. Het doel van zijn reis was om met eigen ogen de humanitaire crisis te zien die wordt veroorzaakt door conflicten en geweld, waardoor bepaalde delen van het land worden getroffen.

De commissaris had een ontmoeting met president Félix Tshisekedi en premier Judith Suminwa Tuluka. “Hij uitte zijn diepe ongerustheid over de humanitaire situatie in het land en benadrukte dat alle partijen het internationaal humanitair recht volledig moeten respecteren, in het bijzonder met betrekking tot de bescherming van de burgerbevolking”, zo staat in het persbericht.

Commissaris Lenarčič bevestigde ook het standpunt van de EU, die oproept tot “een inclusieve dialoog, met name tussen de DR Congo en Rwanda, om de diepere oorzaken van het conflict met de ’23 maart-beweging’ (M23) aan te pakken” en te zorgen voor respect voor de soevereiniteit, eenheid en territoriale integriteit van alle landen in de regio.

Conflict, armoede en ondervoeding

Er zijn nu meer dan 7 miljoen ontheemden in de DR Congo, na Soedan het grootste aantal in Afrika. Meer dan een miljoen Congolese vluchtelingen leven in buurlanden. Gezien de instabiliteit in de regio biedt de DR Congo zelf onderdak aan meer dan 500.000 vluchtelingen uit de buurlanden. Ongeveer 25,4 miljoen mensen verkeren in acute voedselonzekerheid als gevolg van het oplaaiende geweld, de conflicten en de instabiliteit in het oosten van Congo en de talloze interne vluchtelingen. Volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) lijden naar schatting 2,8 miljoen kinderen aan acute ondervoeding.

© CongoForum, 24.06.24 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van Simon via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.