Kamerhe roept op tot ‘heilige unie van intelligentsia’ voor economische ontwikkeling (CongoForum)
KINSHASA – Professor Vital Kamerhe leidde gisteren een conferentiedebat aan de Universiteit van Kinshasa (UNIKIN) over de economische ontwikkeling in de DR Congo, ‘een land van hoop’.
In zijn toespraak riep Kamerhe op tot een wetenschappelijke revolutie die politieke tegenstellingen overstijgt om “een heilige unie van intelligentsia voor de economische ontwikkeling van de DR Congo” te creëren. Dat schrijft Actualité.cd.
“Het land is lange tijd afgesloten geweest van kennis en knowhow, van intelligentie tout court. We moeten samenwerken om erachter te komen waarom we zoveel rijkdom hebben maar in armoede leven. We zijn verheugd hier te zijn om een echte wetenschappelijke revolutie te ontketenen. We moeten een heilige unie van Congolese intelligentie creëren, zonder enige politieke kleur, voor de economische ontwikkeling van ons land”, aldus Kamerhe, universitair hoofddocent bij UNIKIN.
Kamerhe, die momenteel de Nationale Assemblee leidt, riep het Congolese volk op om zich te wapenen met moed en hard te werken om de paradox van een rijke ondergrond en een arme stad om te keren. “De economische stagnatie van ons land wordt met name veroorzaakt door de kloof tussen de steden en het platteland. We moeten verontwaardigd zijn over deze situatie, over deze status quo, en besluiten om een nieuw economisch tijdperk in te gaan, om de rijkdom van het land te benutten en de armoede te bestrijden.”
Kamerhe wil via een ‘wetenschappelijke revolutie’ de basis leggen voor een degelijk economisch model in Congo.
Onder de sprekers waren professor Désiré Cashmir Kolongele en promovendi Jean-Lucien Bussa, Julien Paluku en Muhindo Nzangi. Voor de afsluiting van dit grote wetenschappelijke evenement overhandigde Kamerhe aan Jean-Marie Kayembe Ntumba, rector van de Universiteit van Kinshasa, een exemplaar van zijn thesis, vertaald in 6 talen (Frans, Engels, Tshiluba, Lingala, Kikongo en Swahili). Dit proefschrift, getiteld ” Politieke retoriek, goed bestuur en duurzame ontwikkeling “, werd in oktober 2019 gepresenteerd en verdedigd aan de Helleens-Amerikaanse Universiteit in Athene, Griekenland.
Verschillende prominenten namen deel aan het debat. Het ging om parlementsleden (Jacques Djoli, Matata Ponyo, Constantin Mbengele, Kaziteriko, Chimène Polipoli, Grâce Neema, Claude Misare, enz.), senatoren (Norbert Basengenzi, enz.) en leden van de regering (Grégoire Mutshayi, Teddy Lwamba, Wivine Moleka, enz.).
© CongoForum, 21.06.24 (rk)
Beeld – bron: Radio Okapi