Kinshasa: ‘DRC Contempo’ toont werk van twaalf kunstenaars (CongoForum)

KINSHASA – Twaalf Congolese kunstenaars nemen deel aan DRC Contempo en tonen zo hun werk op drie plaatsen in Kinshasa. De tentoonstelling loopt een maand lang, meldt Actualité.cd. De eerste vernissage vond afgelopen zaterdag plaats in het Nationaal Museum.

De initiatiefnemers willen dat de Congolezen weer meer voeling krijgen met de eigen cultuur, zonder zich alleen maar te focussen op westerse kunstenaars. “Wie beter dan wijzelf kent onze echte problemen?”, stelt Yann Kwete, directeur van de Kub’Art Gallery, die commissaris van de tentoonstelling is.

De deelnemende kunstenaars zijn Rachel Malaika, Prisca Munkeni, Mustache Muhanya, Eddie Budiongo, Willy Mosete, Papy Tamba Pambu, Freddy Tsimba, Esther Mido, Catheris Mondombo, Luvie Luyeye, Steve Bandoma, Doudou Mbemba en Dolet Malalu. Sommige van hen staan nog aan het begin van hun carrière.

Eén van de kunstenaars, Steve Bandoma, maakte vreemd genoeg al in 2015 een schilderij dat verwees naar de latere Covid-19-crisis. Een profetisch werk dus. Fotograaf Mustache Muhanya hervatte zijn carrière, na een pauze van drie jaar. Hij was het beu dat zijn werk alleen in het buitenland te zien was. Eén van zijn foto’s gaat over de drang van jonge Congolezen om naar het buitenland te trekken, terwijl er zoveel potentieel is in eigen land.

© CongoForum, 25.06.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jean-Marc Matwaki

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.