Kinshasa: start proces tegen vermeende coupplegers (CongoForum)

KINSHASA – In de militaire gevangenis van Ndolo in Kinshasa start vandaag het proces tegen mannen die betrokken waren bij de poging tot staatsgreep op 19 mei 2024. In totaal moeten 53 personen voor de rechter verschijnen, bericht Radio Okapi.

Op de eerste zitting worden alle beklaagden geïdentificeerd en wordt toegelicht wat de aanklachten van het openbaar ministerie tegen hen zijn. Het gaat om aanslagen, terrorisme, illegaal bezit van wapens en oorlogsmunitie, poging tot moord, bendevorming, moord en het financieren van terreur.

Op zondag 19 mei ontstond er beroering in Kinshasa, meer bepaald in Gombe. Er waren toen schoten te horen in de wijk waar de meeste Congolese instellingen te vinden zijn. De woning van parlementsvoorzitter Vital Kamerhe werd aangevallen door een aantal mannen.

De aanvallers werden aangevoerd door Christian Malanga. Bij de aanval op de woning vielen doden en gewonden.

Het leger stuurde militairen om de aanvallers onschadelijk te maken. Die aanvallers hadden het ook gemunt op het presidentieel paleis, maar Félix Tshisekedi was daar niet. Christian Malanga werd gedood.

Enkele uren na de feiten kreeg de Republikeinse Garde de aanvallers in handen. Met hun beweging ‘Nieuw Zaïre’ wilden ze het bestuur van het land veranderen.

Het leger zei een poging tot staatsgreep te hebben afgeslagen. Bij de aanvallers vielen er vier doden. De overlevenden staan nu voor de krijgsrechter.

© CongoForum, 07.06.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.