Léonie Kandolo, een minister die lang bezig is rond vrouwenrechten (CongoForum)

KINSHASA – De nieuwe minister van Gender en Gezin, Léonie Kandolo Omoyi, is al jaren actief rond de rechten van vrouwen, mannen en kinderen. Ze was militante en consultant, gaf vorming en heeft verstand van goed bestuur en genderkwesties. Kandolo moet als minister de gelijkheid van man en vrouw bevorderen en families en kinderen beschermen.

Léonie Kandolo werd geboren in Kinshasa maar behaalde een diploma management en marketing aan het ‘Institut des hautes études économiques et sociales’ in Brussel. Na haar terugkeer naar de DR Congo werkte ze in Katanga en werd ze ondervoorzitter van ANEZA (nu FEC) in Katanga. Ze legde ook de basis voor de organisatie ‘Protection Enfant-sida’.

Op het vlak van de vrouwenrechten is Léonie Kandolo lid van de ‘Women’s international league for peace and freedom’ (WILPF). Ze was ook actief bij de Concertation de la femme congolaise (CAFCO), weet Radio Okapi.

In Parijs tekende ze ooit mee een burgermanifest dat het einde van het regime van Joseph Kabila wilde inluiden. Ze organiseerde mee betogingen van katholieke leken (CLC). Deze leken streden voor een machtswissel in Congo en wilden niet dat Kabila een derde ambtstermijn als president zou nastreven.

Toen er een aanhoudingsbevel werd uitgevaardigd tegen een aantal figuren van het CLC, dook Kandolo onder. Na meer dan een jaar leven in de clandestiniteit kon ze weer tevoorschijn komen toen Félix Tshisekedi aan de macht kwam.

Kandolo bracht veel tijd door in Europa en kwam daar in contact met organisaties die opkwamen voor de emancipatie van de vrouw. Na haar terugkeer naar Congo bleef ze die idealen uitdragen. Congolese vrouwen worden in haar ogen te vaak onder de duim gehouden, alsof ze zelf niets zouden kunnen creëren.

© CongoForum, 03.06.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.