Literatuur: abbé Grâce Ne Luba, een jonge schrijver in Kikwit (CongoForum)

KIKWIT – Abbé Grâce Ne Luba, die al drie literaire werken schreef, is een schrijver die de nodige aandacht krijgt van de literatuurliefhebbers. De priester heeft een aantal pastorale taken in het bisdom Kikwit maar vindt toch de tijd om te schrijven en mooie boeken te creëren voor zijn lezers. De geestelijke is ook dramaturg: hij maakt geregeld ook toneelstukken.

In de voorbije jaren publiceerde deze priester-schrijver al ‘Le chemin du destin’ (Editions Muse, 2022), ‘Le sérieux de chez nous’ (Editions le Pangolin, 2023) en ‘Le réveil du tigre’ (Editions Muse).

“Ik was zelf nog nooit in het buitenland maar mijn boeken worden vooral verkocht in Frankrijk en België”, vertelt de auteur. “Mijn uitgevers maken promotie voor mijn werken, en ik krijg er auteursrechten voor. Hier in de DR Congo ben ik niet echt bekend, maar ik ga wel proberen om daar verandering in te brengen.”

In zijn studentenperiode aan het Kleinseminarie zag Grâce Ne Luba hoe oudere studenten schreven. Hij mocht er geregeld meespelen in toneelstukken. “Als jonge kerel vond ik het al fijn om te schrijven. Ik verzin graag verhalen”, luidt het.

Grâce Ne Luba werd geboren in Bulungu. Hij studeerde theologie, en werkt dus als priester in het bisdom Kikwit. Momenteel is hij pastoor in de Christus Koning-parochie en directeur van het internaat bij het Kleinseminarie in Kizambi.

© CongoForum – rédaction, 06.06.24

Beeld – bron: CongoForum

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.