Lualaba: schorsing Boss Mining in Kakanda opgeheven (CongoForum)

KAKANDA – Het mijnbouwbedrijf Boss Mining, dat bijna anderhalf jaar geschorst was, heeft toestemming gekregen van het ministerie van Mijnbouw van de Democratische Republiek Congo om zijn activiteiten te hervatten.

Antoinette N’samba, de aftredende minister van Mijnbouw in de regering van Sama Lukonde, ondertekende op 27 mei een brief waarin ze Boss Mining de toestemming gaf om weer te draaien.

De minister verklaarde dat het bedrijf had voldaan aan alle aanbevelingen die het had gekregen van de Provinciale Directie van het Mijnmilieu (DPEM), na de overstroming van het water uit het bekken van Boss Mining in Kakanda. “Mijn afdelingen hebben mij geïnformeerd over de inspanningen die het bedrijf heeft geleverd om de aanbevelingen van de DPEM uit te voeren”, klonk het.

In de brief staat verder: “Uw bedrijf mag zijn activiteiten hervatten, mits het de bovengenoemde aanbevelingen blijft uitvoeren”.

Daarnaast had de DPEM nog andere zaken van Boss Mining geëist, waaronder een compensatie voor de gezinnen die getroffen zijn door de overstroming van een dijk, het herstel van het stuk weg dat door het water is afgesneden en eventuele maatregelen om de bekkens veilig te maken.

Bovendien uitten de inwoners van Kakanda, in Lubudi in Lualaba, ongeveer een maand geleden hun ongenoegen over de sluiting van Boss Mining, dat hen van drinkwater en elektriciteit voorzag.

© CongoForum, 06.06.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.