Nieuwe regering: Kabuya belooft verslag uit te brengen aan Tshisekedi (CongoForum)

KINSHASA – Na de bekendmaking van de regering-Suminwa, afgelopen vrijdag, hield de top van de Union sacrée de la nation (USN), onder leiding van Augustin Kabuya, haar eerste “overlegvergadering” met de leiders van de politieke groeperingen die lid zijn van dit politieke platform.

Sommige politici en politieke groeperingen klaagden al over het gebrek aan evenwicht in de nieuwe regeringsploeg. Sommige provincies zouden oververtegenwoordigd zijn, terwijl andere helemaal uit de boot vallen, bericht Le Potentiel.

Aan het slot van deze eerste bijeenkomst na de publicatie van de regering beloofde Kabuya, coördinator van de parlementaire meerderheid, het rapport door te sturen naar president Félix Tshisekedi. “We hebben gesproken als leden van een familie, we zullen het rapport overhandigen aan degene die er recht op heeft”, verzekerde de parlementair.

In een verklaring van na de publicatie van de regering spraken de nationale parlementsleden uit de provincie Maniema hun teleurstelling uit over het feit dat er niemand uit Maniema in de regering van Judith Suminwa zit. In hun verklaring, voorgelezen door nationaal afgevaardigde Prospère Tunda, betreurden ze ook het feit dat er geen vertegenwoordigers van Maniema op enig niveau zijn in de instellingen, in het bijzonder in het Bureau van de Nationale Assemblee.

Volgens hen ondermijnt dit de nationale cohesie en is het in strijd met de Grondwet, die bepaalt dat bij de samenstelling van de regering rekening moet worden gehouden met de nationale representativiteit. De vertegenwoordigers van Maniema hopen dat president Tshisekedi iets zal ‘rechtzetten’.

In een video die viraal is gegaan op sociale netwerken, veroordeelt nationaal parlementslid Eliezer Ntambwe het feit dat zijn politieke groepering 4AC niet is opgenomen in de regering. Hetzelfde geldt voor de ACP-A fractie van Gentiny Ngobila, met toch 12 nationale parlementsleden.

De bekendmaking van deze regering komt bijna vijf maanden na de start van de tweede ambtstermijn van Félix Tshisekedi, maar ook bijna twee maanden na de benoeming van de nieuwe premier Suminwa. Deze regering van 54 leden steunt op de meerderheid in de Nationale Assemblee: de Union sacrée rond Tshisekedi.

In de regering zitten 30 nieuwe figuren, 15 ministers uit de vorige regering die zijn herbenoemd en 9 anderen die andere portefeuilles kregen. In de komende dagen zal de regering-Suminwa zich moeten presenteren aan de Nationale Assemblee om haar actieprogramma te laten goedkeuren.

© CongoForum, 03.06.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.