Poging tot staatsgreep: beklaagden blijven in de cel (CongoForum)

KINSHASA – De beklaagden in de zaak van de vermeende poging tot staatsgreep van mei 2024 worden niet voorwaardelijk vrijgelaten. Dat besliste het krijgsgerecht in Kinshasa. De rechters zijn bang dat de beklaagden de benen zullen nemen. Ze zeggen dat er geen aanwijzingen zijn dat deze mannen werden gefolterd of ziek zijn.

De rechtszaak vindt plaats in de militaire gevangenis van Ndolo in Kinshasa. De rechters zetten de procedure gewoon voort en wimpelen argumenten van de advocaten van de beklaagden af, aldus Radio Okapi.

Volgens de rechters waren de aangeklaagde burgers illegaal in het bezit van dodelijke wapens. Ze worden vervolgd wegens terrorisme, een aanslag en poging tot moord.

Eén van de mannen die vastzitten is Jean-Jacques Wondo, de Belgische militaire expert van Congolese oorsprong. Zijn naam komt alleen enigszins voor in een proces-verbaal van de nationale inlichtingendienst ANR. Volgens de advocaten van Wondo werd dat proces-verbaal in feite afgewezen. “Een grote overwinning”, zeggen zij.

© CongoForum, 26.06.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.