Prince Epenge: “Congolese volk kan niets goeds verwachten van regering-Suminwa” (CongoForum)

KINSHASA – Prince Epenge, een van de woordvoerders van het oppositieplatform Lamuka, is pessimistisch over het succes van het actieprogramma dat de nieuwe premier Judith Suminwa afgelopen dinsdag in de Nationale Assemblee heeft voorgesteld. Volgens hem vormen de context waarin deze regering is gevormd en het politieke systeem dat door Félix Tshisekedi is ingevoerd nu al een mislukking voor dit team.

“Het Congolese volk kan niets goeds verwachten”, denkt Prince Epenge. Pessimistisch omschrijft hij dit regeerprogramma als “plagiaat”. In zijn ogen is het een déjà-vu, verduidelijkt Radio Okapi.

De opposant gelooft dat er niets zal veranderen met dit regime, dat volgens hem wordt gekenmerkt door de buitensporige verduistering van overheidsgelden: “Mevrouw Suminwa zal waarschijnlijk al haar tijd besteden aan het bemiddelen bij conflicten en rivaliteiten. En als je goed kijkt, benadrukt ze dat ze zal werken onder leiding van Tshisekedi. De pijlers waar ze het over heeft zijn de pijlers van Tshisekedi en laten we niet doen alsof Félix gisteren aan de macht is gekomen. Félix is al zes jaar aan de macht. De mensen zijn niet veranderd, de dingen kunnen niet veranderen. Doe de dingen niet op dezelfde manier en onder dezelfde omstandigheden, en pas dan krijg je een ander resultaat”.

Professor Mudimbi, docent politieke wetenschappen aan de Universiteit van Lubumbashi, zegt dan weer dat het programma van de regering-Suminwa hoop geeft. Hij roept wel op tot een grondige herziening van het Congolese politieke systeem. Dinsdag legde de nieuwe regering de eed af, na goedkeuring van haar vijfjarige actieprogramma van 92 miljard dollar.

Het regeerprogramma ziet er in grote lijnen zo uit:

  • Een gediversifieerde en concurrentiële economie opbouwen om meer banen te creëren en de koopkracht van huishoudens te beschermen;
  • Het beschermen van het nationale grondgebied en het veiligstellen van mensen en hun bezittingen;
  • Het nationale grondgebied zo inrichten dat er veel meer verkeer mogelijk is;
  • Toegang tot sociale basisdiensten garanderen;
  • De capaciteit van de Congolezen om deel te nemen aan de opbouw van het land versterken;
  • Het ecosysteem duurzaam en verantwoord managen in het licht van de klimaatverandering.

© CongoForum, 14.06.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.