Sluiting kantoor Monusco in Bukavu: premier Suminwa leidt plechtigheid (CongoForum)

BUKAVU – Premier Judith Suminwa Tuluka komt vandaag naar Bukavu (Zuid-Kivu). Het gaat om haar eerste binnenlandse verplaatsing sinds de nieuwe regering de eed aflegde. Suminwa zal in Bukavu een plechtigheid leiden in het kader van de sluiting van het kantoor van de VN-vredesmacht (Monusco). Ook Bintou Keita, die Monusco runt, woont de gebeurtenis bij, aldus Actualité.cd.

Volgens de medewerkers van Suminwa zal de premier de bevolking ontmoeten op de Place de l’Indépendance in Bukavu. Ze zal ook een bijeenkomst van de provinciale veiligheidsraad van Zuid-Kivu leiden in de kantoren van de gouverneur. Suminwa zal praten met provinciale députés, vertegenwoordigers van het middenveld en plaatselijke zakenlieden.

De VN-vredesmacht zal zich terugtrekken uit Zuid-Kivu als gevolg van een beslissing die in december 2023 werd genomen in de VN-Veiligheidsraad. Die beslissing kwam er na lange gesprekken met de Congolese autoriteiten.

Als gevolg van het besluit van de Veiligheidsraad werden al diverse basissen van Monusco gesloten, meer bepaald in Kamanyola, Bunyakiri, Amsar, Baraka en Kavumu. Er zijn ook plannen om Monuco te laten vertrekken uit Noord-Kivu en Ituri.

© CongoForum, 25.06.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Rachel Kiese Mbangu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.