Spoorlijn tussen Congo, Burundi en Tanzania: Kinshasa moet nog betalen voor haalbaarheidsstudie (CongoForum)

KINSHASA – De DR Congo loopt achter met het vrijmaken van geld voor de aanleg van een spoorlijn tussen Tanzania, Burundi en Congo. Dat verklaarde premier Judith Suminwa toen ze woensdag haar regeerprogramma voorstelde in de Nationale Assemblee in Kinshasa, meldt Actualité.cd.

Premier Suminwa verwees naar de plannen voor de spoorlijn Gitega-Bujumbura-Uvira-Kindu, tussen Congo en Burundi. Een Italiaans bedrijf werd aangezocht om een studie over dit project te maken. De drie betrokken landen zouden de kosten delen. Congo moet voor het traject Uvira-Kindu (664 km) 2,5 miljoen dollar op tafel leggen, maar dat is nog niet gebeurd. Burundi betaalde al zijn bijdrage, 1 miljoen dollar. Het gaat momenteel over de centen voor de haalbaarheidsstudie.

De nieuwe Congolese regering wil naar verluidt de kwestie regelen zodat de geplande haalbaarheidsstudie kan plaatsvinden. “We hopen dit in de komende maanden te doen”, aldus Suminwa.

Eind augustus 2023 was de Burundese president Evariste Ndayishimye op bezoek in Kinshasa. Hij onderstreepte toen het belang van het spoorlijnproject voor de Congolezen, Burundezen en Tanzanianen. De beoogde spoorlijn zou de onderlinge handel moeten aanmoedigen. Destijds zei de president dat er in dit dossier ‘duidelijke vooruitgang’ was. In Tanzania staat het project al het verst overigens.

© CongoForum, 12.06.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jean Ngandu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.