Vergoedingen parlementairen: cijfers Kamerhe lijken in strijd met werkelijkheid (CongoForum)

KINSHASA – Parlementsvoorzitter Vital Kamerhe heeft onlangs verklaard dat een volksvertegenwoordiger omgerekend zowat 5.000 dollar per maand verdient, met inbegrip van diverse voordelen. Maar deze uitspraak staat in schril contrast met de echte begrotingscijfers, schrijft Infocongo.

Volgens de financiewet van 2024 is er voor de jaarlijkse vergoedingen van de 500 leden van de Nationale Assemblee een enveloppe van 140,4 miljard Congolese frank: omgerekend ruim 50,1 miljoen dollar, tegen een wisselkoers van 2.800 frank voor 1 dollar. De Congolese Schatkist gebruikt maandelijks bijna 4,18 miljoen dollar om de volksvertegenwoordigers te betalen; dit stemt overeen met 8.358 dollar per persoon.

Uitgaven van de Schatkist zijn gebaseerd op een koers van 2.500 Congolese frank voor 1 dollar. Als we die koers hanteren, wordt jaarlijks meer dan 56 miljoen dollar besteed aan de vergoedingen van de volksvertegenwoordigers. Maandelijks gaat het dan om een enveloppe van 4,68 miljoen dollar, hetzij 9.361 dollar per parlementslid.

Het door Vital Kamerhe genoemde maandbedrag ligt dus aanzienlijk lager dan de werkelijke bedragen. Dit doet vragen rijzen over de transparantie bij de Nationale Assemblee en de manier waarop overheidsgeld wordt beheerd, aldus Infocongo.

Volgens het Congolese middenveld is er trouwens een ‘Speciaal Interventiefonds’ dat kan dienen voor diverse instellingen waaronder de Nationale Assemblee. Voor 2024 zou dat fonds beschikken over 163,9 miljoen dollar. Diverse experts zeggen dat dit geld wordt gebruikt om niet-officiële premies en extra’s te financieren. Op die manier gaat er dus extra geld naar de volksvertegenwoordigers zonder dat het helder is.

Eind mei richtte het onderzoekscentrum CREFDL (Centre de recherches en finances publiques et développement local) een brief aan Vital Kamerhe om aan te dringen over meer transparantie over deze kredietlijn. Het onderzoekscentrum vroeg ook meer openheid over de kredietlijn ‘Ander personeel’ bij de Nationale Assemblee.

Volgens een rapport van het CREFDL uit mei zou de Schatkist tussen 2021 en 2023 bijna 330 miljoen dollar hebben uitgegeven om de leden van de Nationale Assemblee en de Senaat te vergoeden.

De verschillen tussen de cijfers van Kamerhe en de werkelijkheid in de begroting versterken de indruk dat er corruptie is en dat er in het parlement slecht wordt omgesprongen met overheidsmiddelen.

© CongoForum, 19.06.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Cellcom Assemblée nationale

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.