Vital Kamerhe: conflict tussen Mbole en Lengola wordt nog groter (CongoForum)

KINSHASA – De voorzitter van de Nationale Assemblee, Vital Kamerhe, is ongerust omdat het conflict tussen de Mbole en de Lengola in de provincie Tshopo zich lijkt uit te breiden. In het parlement legde Kamerhe uit welke inspanningen worden gedaan om via dialoog de vrede te herstellen, aldus Actualité.cd.

Op vraag van president Félix Tshisekedi werden de Mbole en de Lengola, het middenveld, traditionele chefs en politici uitgenodigd om een dialoog aan te gaan. “Jammer genoeg kwam van die dialoog niets in huis. Het conflict is intenser geworden. Mensen uit Lubunga staken de rivier over naar Kisangani om daar in veiligheid te zijn. Het conflict deint ook uit naar Opala en Isangi. »

Volgens Vital Kamerhe is de toestand ernstig. VN-bronnen zeggen dat er sinds april in Lubunga meer dan 30 doden te betreuren waren. Er worden ook heel wat gewonden behandeld in het ziekenhuis van Lubunga.

Het conflict tussen beide bevolkingsgroepen begon in februari 2023. Sindsdien werden meer dan 740 personen gedood bij aanvallen. Een groot aantal families sloeg op de vlucht. Meer dan 75.000 mensen wonen nu op sites voor ontheemden of bij opvangfamilies.

Bij OCHA, het VN-kantoor voor humanitaire zaken, is te horen dat de noden enorm groot zijn en dat er humanitaire noodsteun moet worden gevonden. Verder moet een escalatie van het geweld worden voorkomen. De mensen hebben vooral nood aan eten, onderkomens en gezondheidszorg. Artsen Zonder Grenzen en andere humanitaire organisaties zijn al ter plaats om voor gewonden te zorgen.

© CongoForum, 12.06.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Cellcom Assemblée nationale

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.