Voorstel van anticorruptiewet ingediend in Nationale Assemblee (CongoForum)

KINSHASA – Parlementslid Pasi Zapamba heeft maandag een voorstel van anticorruptiewet ingediend bij de Nationale Assemblee. Het is de bedoeling om het strafwetboek op bepaalde punten aan te passen, aldus Radio Okapi.

“Het strafwetboek uit 1940 stelt de rechters niet in staat om recht te spreken op het vlak van corruptie”, zegt Zapamba. “Wij komen nu met een voorstel van anticorruptiewet waarin heel wat vernieuwingen staan.”

In het document wordt het begrip ‘corruptie’ duidelijk gelegd. Volgens de indiener zijn er internationaal vele instrumenten om corruptie aan te pakken waaronder conventies van de VN en de Afrikaanse Unie en een protocol bij de Ontwikkelingsgemeenschap voor Zuidelijk Afrika (SADC). Maar al die teksten vonden geen vertaling naar de Congolese context.

Parlementslid Sosthène Maombi heeft maandag een wetsvoorstel ingediend over de fundamentele principes op het vlak van visserij en aquacultuur. De visserij heeft nog altijd regels die teruggaan op een koninklijk besluit uit 1937 (Belgisch-Congo). Voor de aquacultuur zijn er niet echt regels.

© CongoForum, 18.06.24 (db)

Beeld – bron: Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.