Wereldvluchtelingendag: oproep tot tête-à-tête tussen Tshisekedi en Kagame voor vrede (CongoForum)

KINSHASA – De Internationale Dag van de Vluchteling wordt jaarlijks op 20 juni gevierd. Ter gelegenheid hiervan stelde Dieudonné Musagalusha, coördinator van een panel van deskundigen uit het maatschappelijk middenveld, dit jaar een ontmoeting voor tussen de presidenten Félix Tshisekedi en Paul Kagame, met president Dénis Sassou Nguesso van Congo-Brazzaville als bemiddelaar. Dit, om de dramatische situatie in de subregio van de Grote Meren aan te pakken, aldus Actualité.cd.

“Vandaag is het Vluchtelingendag en de situatie is rampzalig in de ware zin van het woord. Er zijn miljoenen mensen die zowel vluchteling als ontheemd zijn, en om te voorkomen dat dit conceptuele problemen oplevert, noemen we ze nu ontwortelde mensen. Ze bevinden zich in een rampzalige situatie die iedereen kan overkomen, en kan leiden tot de dood. Daarom zijn wij, een panel van deskundigen uit de burgermaatschappij, als pacifisten die de theorie van oorlogszucht niet onderschrijven, maar ook als een organisatie die vrede en geweldloosheid voorstaat, van mening dat we een stabiliteitspact nodig hebben in de subregio van de Grote Meren.”

“Om dit te bereiken, vonden we dat we twee belangrijke spelers nodig hadden die ons konden helpen de vrede in de subregio van de Grote Meren te herstellen, om deze rampzalige situatie en ontwortelde mensen te voorkomen. Als pacifisten en spelers uit de burgermaatschappij besloten we dat de twee staatshoofden, met name het hoofd van de Democratische Republiek Congo, Félix Antoine, en het hoofd van Rwanda, Paul Kagame, elkaar moesten ontmoeten met bemiddeling van de oudere staatsman Denis Sassou Nguesso. Zo kunnen we de situatie eindelijk onder ogen zien, zodat deze situatie van ontwortelde mensen, onder wie vluchtelingen en ontheemden, eindelijk stabiel kan worden. Er moet dus onderhandeld worden. Er moeten objectieve ontmoetingen komen om de vrede tussen de presidenten te herstellen”, zei Dieudonné Musagalusha, coördinator van het panel van deskundigen uit het maatschappelijk middenveld.

Musagalusha voegde eraan toe: “We gaan mechanismen en middelen ontwikkelen om hen ervan te overtuigen de steun van iedereen te zoeken, zodat dit kan gebeuren in het belang van de stabiliteit in de subregio, in het belang van de vrede, het herstel van de menselijke waardigheid en de strijd tegen alle vormen van racisme. Maar ook om alle gevolgen te voorkomen die verbonden zijn aan deze catastrofe van ontwortelde mensen die steeds meer gediscrimineerd worden. De duidelijke vernietiging van de menselijke persoon wordt waargenomen met wat we meemaken in de subregio, en dit moet stoppen. En de beste manier om dit te stoppen is door te werken aan vrede, zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen praten. De oorlog en het vermoorden van mensen kan niet blijven duren. We kunnen mensenlevens niet blijven bagatelliseren.”

Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) zijn er begin 2024 bijna 6 miljoen ontheemden geteld in de provincies Ituri, Noord-Kivu, Zuid-Kivu en Tanganyika.

UNHCR wijst er ook op dat de leefomstandigheden van ontheemden in de Democratische Republiek Congo met de dag verslechteren, omdat de beschikbare middelen opraken. Bij gebrek aan humanitaire hulp kunnen veel mensen niet in hun basisbehoeften voorzien.

Het thema dat dit jaar is gekozen voor Wereldvluchtelingendag 2024 is “Voor een wereld die vluchtelingen verwelkomt”, om mensen bewust te maken van de benarde situatie van vluchtelingen in de wereld.

© CongoForum, 21.06.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Rosalie Zawadi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.