Activiste Gloria Sengha na 48 dagen opsluiting vrijgelaten (CongoForum)

KINSHASA – Gloria Sengha, een activiste en lid van de politieke partij Envol van oppositieleider Delly Sesanga, is op donderdag 4 juli vrijgelaten na een lange periode van detentie in de gebouwen van de Nationale Inlichtingendienst (ANR). De informatie werd bevestigd door leden van de partij. Zij vertelden dat de vrijlating te danken was aan sterke druk en een sit-in georganiseerd nabij het ministerie van Justitie.

“Ik bevestig dat het onder druk was, sterke druk van de politieke partij Envol, die de acties op het terrein heeft vermenigvuldigd. En vandaag, na deze sit-in, met een sterke mobilisatie van onze kaderleden en activisten, kun je zien dat het onrecht is afgenomen en dat de overwinning toebehoort aan de kaderleden en activisten van Envol, maar ook aan het Congolese volk”, vertelde Rodrigue Ramazani, kaderlid en woordvoerder van Envol, aan Actualité.cd.

De woordvoerder van Envol merkt op dat de arrestatie van deze activiste geen wettelijke basis had en sluit juridische stappen om de rechten van Gloria Sengha te herstellen niet uit. “Dit is in feite een aanval op de rechtsstaat onder Félix Tshisekedi. Een landgenoot die ten onrechte wordt vastgehouden en vrijgelaten, gewoon omdat er druk van het volk achter zit. We zien dat in dit land Congolezen op om het even welke manier gearresteerd kunnen worden, zonder dat er iemand verantwoordelijk wordt gehouden, maar de arrestatie van Gloria Sengha tijdens haar 48 dagen durende beproeving zal niet ongestraft blijven. Envol zal actie ondernemen om ervoor te zorgen dat gerechtigheid geschiedt”, zei hij.

Ramazani voegde eraan toe: “Een burger werd meer dan 48 dagen lang vastgehouden zonder enige uitleg, en haar vrijlating was uitsluitend gebaseerd op druk van de partij en het Congolese volk; het is duidelijk dat in een staat die beweert een rechtsstaat te zijn, er mensen moeten zijn die reageren op deze barbaarsheid, dit misbruik”.

Envol heeft altijd de willekeurige arrestatie en illegale detentie veroordeeld van Gloria Sengha, een partijbestuurder en kandidaat op haar lijst voor het kiesdistrict Lukunga bij de nationale parlementsverkiezingen van 2023. Gloria Sengha werd op 17 mei 2024 gearresteerd door mensen in burgerkleren die verder niet geïdentificeerd konden worden, toen ze een vergadering van de Tolembi Pasi-structuur verliet, die een vreedzame protestmars tegen de grote levensduurte en de armoede in Congo aan het voorbereiden was”, hekelde Envol in een persbericht van eind mei.

© CongoForum, 05.07.24 (rk)

Beeld – bron: (illustratief) Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.