‘Africa Finance Corporation’ investeert in grootste kopermijn in Afrika (CongoForum)

KINSHASA – Africa Finance Corporation (AFC), de toonaangevende leverancier van infrastructuuroplossingen in Afrika, kondigt de afsluiting aan van een lening van 150 miljoen dollar aan Kamoa Copper, ter ondersteuning van de uitbreiding van de Kamoa-Kakula kopermijn in de Democratische Republiek Congo.

Kamoa-Kakula is een hoogwaardige, koolstofarme ondergrondse kopermijn van wereldklasse aan de westelijke rand van de vruchtbare Centraal-Afrikaanse ‘Copperbelt’, aldus Le Potentiel. Na de start van de productie in juli 2021 ondergaat de site momenteel een derde uitbreidingsfase, die een verhoging van de koperproductiecapaciteit met 33% tot meer dan 600.000 ton per jaar (tpa) omvat, alsook de bouw van Afrika’s grootste kopersmelter met een capaciteit om 500.000 tpa koperanodes met een zuiverheidsgraad van 99% te produceren.

De uitbreiding omvat ook het opnieuw opstarten van 178 megawatt (MW) aan hernieuwbare hydro-elektrische stroomopwekkingscapaciteit door het opknappen van turbine nr. 5 van de Inga II-dam. Fase 3 zal naar verwachting eind 2024 voltooid zijn, waardoor Kamoa-Kakula de grootste koperproducent van Afrika en de op twee na grootste ter wereld wordt.

Kamoa-Kakula wordt geëxploiteerd als een joint venture tussen Ivanhoe Mines, Zijin Mining en de Congolese regering. Het project is erg rendabel en heeft uitbreidingen binnen het budget en voor op schema opgeleverd. Bovendien maakt de langetermijnaanpak het tot een perfect voorbeeld van verantwoorde mijnbouw op het Afrikaanse continent. 91 procent van het voltijdse personeel is Congolees en sinds het begin van de activiteiten is er meer dan 600 miljoen dollar aan belastingen en royalty’s betaald aan Congo.

Tegen 2023 was Kamoa-Kakula rechtstreeks verantwoordelijk voor 4% van het BBP (Bruto Binnenlands Product) van het land. De site is ook een van ’s werelds laagste uitstoters van broeikasgassen per ton geproduceerd koper, volgens de onafhankelijke consultants van Skarn Associates in Londen, Engeland, en de WSP Group in Montreal, Canada.

“Dit is een belangrijke mijlpaal in onze missie om infrastructuurecosystemen te ontwikkelen die de economieën helpen integreren en de economische transformatie in Afrika stimuleren”, zegt Samaila Zubairu, voorzitter en ‘ceo’ van AFC. “Koper is een van de belangrijkste ertsen voor de wereldwijde energietransitie en deze mijnbouwuitbreiding zal niet alleen Afrika’s positie op de wereldwijde kopermarkt versterken, maar zal ook helpen om het continent dichter bij netto nul emissies te brengen, terwijl er werkgelegenheid wordt gecreëerd en aanzienlijke inkomsten voor de DR Congo worden gegenereerd.”

Eind 2023 werd Kamoa-Kakula de eerste industriële gebruiker van de ‘Lobito Atlantic Rail Corridor’, een spoorlijn die de kopergordel van de DR Congo verbindt met de Atlantische haven van Lobito in Angola.

Verwacht wordt dat het gebruik van de Lobito Atlantic Rail Corridor de logistieke kosten en de koolstofuitstoot van de export van mineralen uit de Congolese Copperbelt aanzienlijk zal verminderen.

© CongoForum, 01.07.24 (rk)

Beeld – bron: Photo by Magda Ehlers: https://www.pexels.com/photo/copper-pipes-on-black-background-3721272/

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.