Arrestatie vissers Muanda: gouverneur Grâce Bilolo uit bezorgdheid (CongoForum)

MUANDA – Drie dagen nadat 129 Congolese vissers in Congolese wateren werden gearresteerd door een patrouille van de Angolese marine heeft de gouverneur van Kongo-Centraal, Grâce Nkuanga Masuangi Bilolo, zijn bezorgdheid geuit. De gouverneur benadrukt dat deze arrestaties niet alleen een bedreiging vormen voor het levensonderhoud van de vissersfamilies maar ook de regionale stabiliteit en goede betrekkingen tussen de buurlanden in gevaar brengen. Dat meldt La Voix du Kongo Central.

Volgens de verklaring in een brief van Martin Khula, voorzitter van de Kimuabi-vissersvereniging en jeugdleider, gericht aan de administrateur van het territorium Muanda , werden de 129 vissers gearresteerd en hun werkuitrusting, waaronder 18 boten, 9 buitenboordmotoren, 9 lufuma-netten, 129 peddels, 9 telefoons en andere materiaal, werd in beslag genomen. Tot op heden worden deze vissers nog steeds in Angola vastgehouden en is er iemand gestorven.

Ondertussen deed Philippe Kobe, coördinator van de Vissersverenigingen van Muanda een oproep aan de Congolese en Angolese autoriteiten om voorrang te geven aan goed nabuurschap en diplomatie te gebruiken om deze kwestie op te lossen. De administrateur van het territorium Muanda, mevrouw Amina Panda heeft, vergezeld door het hoofd van het departement visserij en veeteelt en verschillende leden van de lokale veiligheidsraad, woensdag een delegatie van de vissers ontvangen. Tijdens de bijeenkomst hebben de vissers alle benodigde informatie verstrekt aan de lokale overheid die beloofde deze aan haar oversten te zullen doorgeven. De gemeenschap van Muanda hoopt op een gunstige en snelle afloop van deze crisis, zodat de rust en veiligheid kunnen terugkeren.

© CongoForum, 26.07.24 (em)

Beeld – bron: Nana Pluriche Mambu/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.