Bestrijding van ontduiking justitie-inkomsten: einde contante betalingen (CongoForum)

KINSHASA – Tijdens een persbriefing op dinsdag 23 juli kondigde Constant Mutamba, staatsminister, minister van Justitie en Zegelbewaarder van de Democratische Republiek Congo, aan dat de griffierechten zullen worden gebankierd om ontduiking van inkomsten in verband met rechtszaken tegen te gaan.

Als samenvatting van zijn eerste maand aan het hoofd van het ministerie van Justitie, zei Constant Mutamba dat er al een commissie was opgericht die aan deze hervorming werkt om “de diensten van de administratie te moderniseren, te beginnen met het bankieren van alle gerechtskosten”.

“Geen enkele borgtocht, laat staan een boete, zal contant moeten worden betaald. We willen alle juridische kosten vastleggen die tot nu toe aan de staat zijn ontsnapt. Dit betekent dat banken frontloketten zullen moeten opzetten bij elke rechtbank, of het nu gaat om het openbaar ministerie of de gerechtelijke politie”, zei hij aan Actualité.cd.

In een rapport dat afgelopen mei door de Rekenkamer werd gepubliceerd, na een onderzoek naar 43 justitiële entiteiten in Kinshasa, werd vastgesteld dat er tussen 2019 en 2022 in de justitiële sector 8,8 miljoen dollar aan inkomsten niet was afgedragen aan de Schatkist en 84,5 miljoen dollar aan inkomsten niet was geïnd.

Jimmy Munganga, eerste voorzitter van de Rekenkamer, die het verslag presenteerde, zei dat deze situatie met name te wijten was aan de inning van griffierechten van justitiabelen en het in bezit hebben van griffierechten door onbevoegden, het verbruik ter plaatse van een groot deel van de geïnde ontvangsten door een gebrek aan middelen voor exploitatiekosten en retrocessie op de geïnde ontvangsten, de betaling van de retrocessiepremie aan particulieren in plaats van aan de inningsdiensten, het gebruik van valse betalingsbewijzen om de betaling van griffierechten te rechtvaardigen, terugkerende onderbrekingen in de reeks voor het opstellen van inningsnota’s, waardoor inkomsten die niet naar de Schatkist zijn gevloeid, kunnen worden afgeleid.

© CongoForum, 25.07.24 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van Okan Caliskan via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.