Burgers doen beroep op gouverneur Bakomito inzake grootschalige goudwinning “door Chinezen die geen rekening houden met ecosysteem” (CongoForum)

ISIRO – In een verklaring die op zaterdag 13 juli in Isiro werd bekendgemaakt, heeft het maatschappelijk middenveld van Haut-Uele de gouverneur van de provincie opgeroepen om de semi-industriële mijnbouwactiviteiten van coöperaties die worden gesteund door Chinese expats in deze provincie in het noordoosten van het land op te schorten. Dat schrijft Actualité.cd.

Volgens de burgermaatschappij is deze aanbeveling gebaseerd op de bittere constatering dat de mijnbouw niet heeft bijgedragen aan de ontwikkeling of aan de verbetering van het dagelijks leven van de mensen die in het getroffen gebied wonen; dat het misbruik van niet-geïdentificeerde zware machines heeft geleid tot de vernietiging van het ecosysteem (vernietiging van bossen, watervervuiling, verarming van de bodem, vernietiging van de wegeninfrastructuur, met name bruggen, en het ontstaan van gaten die niet zijn gedicht, waardoor mensen zijn omgekomen); en het niet controleren van de geproduceerde hoeveelheden goud; ook het niet afdragen van de door deze activiteit gegenereerde belastingen aan de ontwikkeling van de provincie; evenals het niet respecteren van de specificaties die zijn ondertekend tussen de mijnbouwcoöperaties en de lokale gemeenschappen.

“Met het oog op het voorgaande vraagt de burgermaatschappij van Haut-Uele aan gouverneur Jean Bakomito om de mijnbouw in de hele provincie op te schorten totdat alle coöperaties en hun (buitenlandse) eigenaars naar behoren zijn geïdentificeerd; om een inventaris op te maken van de zware machines die worden gebruikt op de ambachtelijke mijnbouwlocaties; en om de mijnbouwactiviteiten stop te zetten van alle coöperaties en hun buitenlandse ingezetenen die niet bijdragen aan de ontwikkeling van de provincie en die het memorandum van overeenstemming met de inheemse bevolking niet respecteren”, aldus de burgermaatschappij.

De burgermaatschappij van Haut-Uele heeft ook de medeplichtigheid van Kinshasa aan de kaak gesteld om de provincie als “melkkoe” te behandelen, terwijl de bevolking in toenemende armoede leeft.

De aanwezigheid van de Chinezen en hun zware machines in de artisanale goudmijnzones sinds 2020 wordt nog steeds betwist door de bevolking van de provincie. Er zijn spanningen en zelfs doden geregistreerd. Op het grondgebied van het territorium Faradje stuitten deze expats op verzet van de lokale bevolking en de autoriteiten, waardoor ze gedwongen werden hun activiteiten te staken. Ondanks alarmkreten van de lokale bevolking is de situatie ter plaatse niet verbeterd en ondanks bezoeken van de toenmalige minister van Mijnbouw hebben de Chinezen nog steeds de touwtjes in handen.

Dit probleem ligt ook aan de basis van de onveiligheid in dit deel van het land, waar bepaalde opstandige bewegingen de basissen van deze expats aanvallen, met name in de territoria van Wamba en Watsa, waar ze op grote schaal mijnen exploiteren.

© CongoForum, 16.07.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.