Congo, 64 jaar na onafhankelijkheid: één van de armste en meest instabiele landen in Afrika (CongoForum)
KINSHASA – Op 30 juni vierde de Democratische Republiek Congo de 64ste verjaardag van de onafhankelijkheid. Maar terwijl het land vroeger een van Afrika’s meest verstedelijkte en goed opgeleide koloniën was, wordt het nu gerekend tot de meest onstabiele en armste landen van het continent. Dat zeggen historici die geïnterviewd werden door Radio Okapi naar aanleiding van onafhankelijksdag. Zij vergelijken het sociale leven van de Congolezen voor en na de onafhankelijkheid.
“Voor 1950,” zegt David Van Reybrouck, “was 40% van de Congolezen loontrekkende en ging 60% van de kinderen naar school. De lonen stegen sterk tot 1956 en daalden daarna.” Werkloosheid was schering en inslag in grote steden zoals Kinshasa, waar meer dan 20.000 mensen werkloos waren. De werklozen werden gedwongen om samen te wonen met degenen die nog wel een inkomen hadden. Daardoor raakten huizen en percelen in de stad overbevolkt en schoten kleine bars als paddenstoelen uit de grond.
“In deze sfeer van onrust werden de eerste verkiezingen gehouden. In plaats van te werken aan het behoud van de middenklasse die de Belgen achterlieten, verankerde het nieuwe Congolese parlement de loonongelijkheid. En op die manier werd de politieke klasse rijker en rijker, ten koste van anderen in de samenleving, wat een echte breuk veroorzaakte”, klaagt professor Mokonda Bonza.
© CongoForum, 01.07.24 (rk)
Beeld – bron: Florentin Mokonda Bonza, Radio Okapi/John Bompengo