Mensenrechten: ceremonie zet Julienne Lusenge in de schijnwerpers (CongoForum)

KINSHASA – Het Congolese ministerie van Mensenrechten heeft zaterdag in samenwerking met het gezamenlijke mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties (UNJHRO), in de Democratische Republiek Congo een ceremonie georganiseerd naar aanleiding van de uitreiking van de Mensenrechtenprijs van de Verenigde Naties voor 2023. Deze prijs werd op 15 december 2023 in New York uitgereikt aan de winnares, Julienne Lusenge, mensenrechtenactiviste en coördinatrice van de ngo ‘Solidarité Féminine pour la Paix et le Développement Intégral’ (SOFEPADI) en het Congolese Vrouwenfonds (FFC), schrijft Actualité.cd.

Met deze prijs erkennen de Verenigde Naties het werk van Julienne Lusenge en haar bijdrage aan de strijd voor de vrouwenrechten in Congo gedurende bijna 40 jaar. In zijn openingswoord sprak Patrice Vahard, directeur van het ‘United Nations Joint Human Rights Office’ (UNJHRO), over het belang van de prijs die de Verenigde Naties aan Lusenge toekenden.

“De Mensenrechtenprijs van de Verenigde Naties is een ereprijs die wordt toegekend aan personen en organisaties als erkenning voor hun opmerkelijke prestaties op het gebied van de mensenrechten. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1968 ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De prijs werd elke 5 jaar uitgereikt, in 1973, 1978, 1988, 1993, 1998, 2003, 2008, 2013, 2018 en 2023. Het is een prijs die de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties instelde om de prestaties van de laureaat publiekelijk te erkennen en een duidelijke boodschap van steun te sturen naar mensenrechtenverdedigers over de hele wereld”, legde de directeur van de UNJHRO uit.

Chantal Chambu Mwavita, de Congolese minister van Mensenrechten, prees de carrière en de strijd van Julienne Lusenge. Ze voegde eraan toe dat de organisatie van dit evenement de inzet van de regering van de DR Congo voor de bevordering van de mensenrechten bevestigt. “Voor ons is de organisatie van deze ceremonie ter ere van onze landgenote Julienne Lusenge een bevestiging van onze inzet voor de mensenrechten zoals uiteengezet door de president van de Republiek, Félix-Antoine Tshisekedi Tshilombo. Ik weet niet hoe ik mevrouw Julienne Lusenge moet beschrijven, jullie hebben allemaal gehoord wie ze is, deze dame uit Beni die in Bunia woont en naam heeft gemaakt. Ze wordt door de Verenigde Naties beschreven als een van de belangrijkste verdedigers van de mensenrechten in de Democratische Republiek Congo. Ze staat vooral bekend om haar steun voor slachtoffers van seksueel geweld in conflicten, maar ze legde vooral de nadruk op haar leiderschap rond vrouwenemancipatie en conflicttransformatie, klimaatrechtvaardigheid, milieubescherming en seksuele en reproductieve gezondheid”, klinkt het.

Lusenge zelf droeg de prijs op aan alle moedige vrouwen van de DR Congo die blijven vechten voor hun rechten en waardigheid. “Het is met diepe dankbaarheid en immense emotie dat ik in juli 2023 deze prestigieuze Mensenrechtenprijs van de Verenigde Naties heb ontvangen en dat ik dit vandaag vier. Deze prijs is niet alleen een persoonlijke erkenning, maar een collectieve overwinning voor alle vrouwen en mensenrechtenverdedigers in Congo en de hele wereld. Ik draag deze prijs op aan alle moedige vrouwen in mijn land die, ondanks lijden en geweld, blijven vechten voor hun rechten en waardigheid. Deze prijs is een bewijs van hun veerkracht en vastberadenheid”, aldus de winnares van de Mensenrechtenprijs van de Verenigde Naties (2023).

“In deze kritieke tijd voor de mensenrechten is het essentieel om te onthouden dat de strijd voor gelijkheid en rechtvaardigheid niet alleen gevoerd kan worden. Daarvoor is de solidariteit en steun van de internationale gemeenschap nodig. Deze prijs is een krachtige boodschap aan alle mensenrechtenverdedigers, we staan er niet alleen voor. Jullie inspanningen, moed en toewijding worden erkend en gesteund”.

Het evenement bestond uit een aantal hoogtepunten, waaronder een rondleiding langs de tentoonstellingsstands ter ere van de laureaat, de vertoning van een video over Julienne Lusenge, haar leven en haar werk, een presentatie door mevrouw Lusenge, getuigenissen en de overhandiging van geschenken door studenten van het Institut des Beaux-Arts en andere genodigden.

© CongoForum, 29.07.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.