Dienst Vreemdelingenzaken waarschuwt voor enorme toename van asielzoekers uit Congo (CongoForum)

BRUSSEL/KINSHASA – Freddy Roosemont, directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken, die alles inzake vreemdelingen die zich op Belgisch grondgebied bevinden beheert, heeft een update gegeven over de Congolese asielzoekers die in België verblijven. Tijdens een persconferentie in Kinshasa op zaterdag 13 juli 2024 waarschuwde de heer Roosemont voor een aanzienlijke toename van het aantal aanvragers van bescherming uit de Democratische Republiek Congo, van wie de meesten valse verklaringen en documenten bij zich hebben. Dat bericht Actualité.cd.

“We moeten er echter op wijzen dat België momenteel geconfronteerd wordt met een aanzienlijke toename van het aantal mensen dat bescherming nodig heeft uit de DR Congo. Vorig jaar, in 2023, registreerden we 1.238 nieuwe aanvragen voor bescherming. De meeste van deze aanvragen bestaan uit valse verklaringen en documenten en worden enkel gebruikt om een verblijfsvergunning te verkrijgen, en vormen dus misbruik van procedure. Deze aanvragen worden systematisch afgewezen en de betrokkenen duiken vaak onder, zonder enige financiële steun te ontvangen, voordat ze naar hun land worden teruggestuurd”, legt hij uit.

Freddy Roosemont verklaart deze situatie door het bestaan van netwerken die jongeren uitbuiten die het land om economische redenen willen verlaten en die de mogelijkheid krijgen om in België de vluchtelingenstatus te krijgen. Hij wijst er ook op dat de asielprocedure alleen betrekking heeft op mensen die het slachtoffer zijn van ernstige vervolging of die vrezen voor hun leven of vrijheid.

Volgens hem staat de Democratische Republiek Congo op de zesde plaats van de landen waarvan de onderdanen in 2023 de meeste beschermingsaanvragen in België hebben ingediend, na Afghanistan, Syrië, Palestina, Irak en Oekraïne.

“In 2023 registreerde België in totaal 35.507 aanvragen voor bescherming, met Afghanistan, Syrië, Palestina, Irak en de duizenden Oekraïners die de oorlog met Rusland ontvluchtten in de top 6. Dit jaar, tot juni, hebben we de meeste aanvragen voor bescherming in België geregistreerd. Dit jaar registreerden we tot juni een totaal van 17.853 aanvragen voor internationale bescherming. De DR Congo staat momenteel op de 6e plaats na deze door oorlog verscheurde landen”, onthulde de directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Brussel waarschuwt ook alle Congolezen die asiel proberen aan te vragen om te emigreren om economische redenen dat dit geen zin heeft. Wie echter voor een bezoek naar België wil vliegen, is welkom, zei hij. Hij zei verder dat deze bewegingen voor beide landen zeer gunstig zijn, vooral omdat ze de nauwe banden tussen de DR Congo en België verder verstevigen.

In 2006 ondertekenden de DR Congo en België een memorandum van overeenstemming dat leidde tot een aantal initiatieven om de DR Congo te helpen bij het beheer van de migratiestromen. Deze samenwerking, die België wil voortzetten, heeft geleid tot de bouw van gebouwen voor het Directoraat-Generaal Migratie (DGM) in verschillende provincies van de DR Congo”, aldus Freddy Roosemont.

© CongoForum, 16.07.24 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van Clker-Free-Vector-Images via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.