Duizenden ontheemden zonder humanitaire hulp in Lubero-Centrum (CongoForum)

KIPESE – Duizenden ontheemden zeggen dat ze een ware beproeving doormaken in Kipese, een stad op 15 kilometer van Lubero-Centrum (Noord-Kivu). Ze beweren geen hulp te hebben gekregen tijdens de eerste humanitaire pauze van twee weken. De burgerorganisatie van de stad Beni hoopt dat humanitaire organisaties met de nieuwe verlenging van de humanitaire wapenstilstand deze keer wel toegang krijgen tot de gebieden van de ontheemden, meldt Radio Okapi.

Deze ontheemden, voornamelijk vrouwen en kinderen, zijn twee maanden geleden gevlucht voor de opmars van de M23-rebellen naar de plattelandsgemeente Kanyabayonga. Sommigen van hen kwamen uit het Rutshuru-territorium en uit verschillende dorpen in het zuiden van het Lubero-territorium. Ze zeggen dat ze geen hulp hebben gekregen tijdens de eerste humanitaire pauze. Een van hen legt uit: “De situatie die we meemaken is pure chaos. We gaan door een beproeving. We zijn hier nu al twee weken en sinds de zogenaamde humanitaire pauze is er nog geen enkele humanitaire hulpverlener aangekomen om de ontheemden te helpen”.

Pépin Kavoka, voorzitter van de burgermaatschappij in Beni, is van zijn kant van mening dat deze tweede humanitaire pauze, afgekondigd door de Verenigde Staten van Amerika, een kans is voor hulpverleners om deze keer alle ontheemden te bereiken. Hij sluit ook de Congolese regering niet uit: “Niet alleen de hulpverleners, maar de eerste die dit moet doen is de Congolese overheid. In principe moet de Congolese staat zijn eigen bevolking te hulp schieten”.

Volgens de beheerder van het Lubero-territorium leven in Lubero-Centrum minstens tienduizend ontheemden die de opmars van de M23-rebellen zijn ontvlucht, zonder humanitaire hulp.

© CongoForum, 22.07.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.