Enabel en belanghebbenden valideren actieplan voor gezondheid en sociale bescherming (CongoForum)

KINSHASA – Het ‘Projet Santé et Protection Sociale en Santé’ (SPSS), uitgevoerd door het Belgisch Ontwikkelingsagentschap (Enabel) hield donderdag 18 juli 2024 in Kinshasa een vergadering met de stuurgroep COPIL (Comité de Pilotage). Dat bericht de nieuwssite ZoomEco.

Volgens Jean-François Busogoro, hoofd van de interventie van het ‘Projet Santé et Protection Sociale en Santé’ in de stadsprovincie Kinshasa, meer specifiek in de gezondheidszone Limete, was het de bedoeling om de rollen en verantwoordelijkheden van de COPIL-leden te definiëren, mogelijke uitdagingen te identificeren en gepaste strategieën te formuleren om deze te overwinnen.

Het actieplan voor 2024 is gebaseerd op de resultaten van het project (SPSS). Voor elk resultaat specificeert het de prioritaire activiteiten voor dit jaar waarbij het verbeteren van de beschikbaarheid van gezondheidsdiensten als een essentiële pijler van de toepassing van Universele Gezondheidsdekking wordt beschouwd. Ook de financiële toegankelijkheid van gezondheidszorg en het welzijn van de bevolking, in termen van gemeenschapsparticipatie rekening houdend met de behoefte aan institutionele ondersteuning in de gezondheidszone van Limete is belangrijk. .

Het project maakt sinds april 2023 integraal deel uit van de bevoegdheidsportefeuille van de provincie Kinshasa en loopt tot 2027. Het is de bedoeling om bij te dragen aan een rechtvaardige verbetering van het gezondheids- en welzijnsniveau van de bevolking door hun dagelijkse omgeving te respecteren en hen in staat te stellen zelf actie te ondernemen met betrekking tot hun eigen gezondheid.

Binnen de gezondheidszone Limete gebeurt de uitvoering van het project in overeenstemming met het strategische principe van drievoudige institutionele verankering, met ondersteuning op provinciaal en zonaal niveau naast ondersteuning op centraal niveau via de interventie voor institutionele ondersteuning van het ministerie van Gezondheid.

© CongoForum, 23.07.24 (em)

Beeld – bron: Enabel

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.