Ereparlementslid roept op tot staakt-het-vuren via vredesproces Luanda (CongoForum)
GOMA – De Verenigde Staten van Amerika hebben de humanitaire pauze (het bestand) in het oosten van de Democratische Republiek Congo onlangs met vijftien dagen verlengd. Het doel van deze maatregel is om de wapens het zwijgen op te leggen, de vrijwillige terugkeer van ontheemden mogelijk te maken en humanitair personeel ongehinderd toegang te geven tot kwetsbare bevolkingsgroepen in het oosten van het land.
Terwijl sommige politieke spelers vinden dat de regering van de Republiek moet vertrouwen op de militaire optie om met de M23-RDF-AFC coalitie af te rekenen, steunen anderen het idee om de crisis met politieke middelen op te lossen. Dit is het geval voor Juvénal Munubo, ereparlementslid en analist van kwesties in het oosten. Voor deze advocaat en voormalig afgevaardigde van het kiesdistrict Walikale (Noord-Kivu) toont deze uitbreiding eens te meer aan dat zelfs de internationale gemeenschap een politieke oplossing voor de veiligheidscrisis in het oosten van de DR Congo wil.
“Dat is wat het betekent, dat is de boodschap, voor hen moeten we in de richting gaan die ervoor zorgt dat de partijen een politieke oplossing voor de crisis vinden, d.w.z. we moeten nadenken over het opnieuw opstarten van het Luanda-proces, misschien een tête-à-tête tussen de presidenten Félix-Antoine Tshisekedi Tshilombo en Paul Kagame, want als ze niet in een politieke oplossing zouden geloven, dan zouden ze dit bestand niet verlengen. De pauze is op het eerste gezicht humanitair, d.w.z. het is nodig om hulp te bieden aan de vele ontheemden in het gebied, momenteel naar schatting meer dan 7 miljoen ontheemden in Oost-Congo. Dat is op het eerste gezicht, maar daarachter ligt een kans, zoals de Amerikanen zelf in het communiqué zeiden, het is een moment dat moet worden benut, een soort kans, een moment dat moet worden benut om de politieke agenda vooruit te helpen, om een politiek einde aan de crisis te maken”, vertelde Juvénal Munubo, ere-afgevaardigde en analist van kwesties in het oosten van de DR Congo aan Actualité.cd.
Juvénal Munubo wijst erop dat dit strategische deel van het land niet lang buiten de controle van de regering mag blijven. “Persoonlijk zou ik willen dat we meer aandringen op een politieke oplossing, want dit gebied is ook strategisch, zelfs in economisch opzicht. Het is een handelsgebied, zoals u weet, en handelaren houden niet van instabiliteit en onveiligheid. We moeten voorkomen dat deze crisis aansleept, we moeten voorkomen dat bijvoorbeeld Butembo en Beni in handen vallen van de M23, zodat het moeilijk wordt voor Kinshasa, voor de Democratische Republiek Congo, voor de regering om ze zo snel terug te krijgen. Nu ze al in Kirumba zijn, moeten we ervoor zorgen dat de politieke aanpak voorrang krijgt en dat we snel een staakt-het-vuren kunnen bereiken en het risico vermijden dat Butembo en Beni in handen van de vijand vallen, want als dat eenmaal gebeurt, zal het moeilijk worden, ze zullen hun posities verstevigen en dat zal moeilijk worden”, zei Juvénal Munobo, voormalig lid van het Comité voor Defensie en Veiligheid van de Nationale Assemblee.
Op de vraag of hij de politieke optie steunt, en of hij denkt dat Paul Kagame, de grootste aanhanger van de M23-rebellen, het deze keer eerlijk zal spelen? Antwoordt Juvénal Munobo: “Er zijn drie adviezen waarmee ik rekening moet houden. Het eerste advies is dat we waakzaam moeten blijven bij het respecteren van het bestand, en ik richt me hierbij tot de Congolese autoriteiten, d.w.z. als we elementen van de strijdkrachten moeten inzetten, als we de uitrusting moeten versterken, dan denk ik dat we dat moeten doen, want we moeten niet naïef zijn, d.w.z. de militaire macht handhaven, de posities handhaven; het tweede is dat we ook een beetje aan diplomatie moeten doen, d.w.z. minder scherpe retoriek, om niet in de val van agressors te trappen. We moeten de retoriek een beetje afzwakken en dan moeten we achter de schermen de diplomatieke agenda doorzetten, dat wil zeggen dat we een toezegging moeten doen zodat Luanda nieuw leven wordt ingeblazen en dat we een staakt-het-vuren en een tête-à-tête tussen de twee presidenten zullen bereiken, wat ons de kans zou geven om naar een staakt-het-vuren op de grond toe te werken, de troepen terug te trekken en een einde aan de oorlog te maken”, adviseerde het ereparlementslid.
De eerste pauze in de strijd (bestand) die begin juli werd afgekondigd, eindigde op vrijdag 19 juli om middernacht. Met deze nieuwe verlenging eindigt het nu op 3 augustus. Sinds de heropleving van de M23-rebellen in 2021, twee jaar na de benoeming van president Félix Tshisekedi, heeft deze door Rwanda gesteunde beweging grote delen van het grondgebied van Noord-Kivu in handen gekregen en omsingelt ze bijna de provinciehoofdstad Goma. Enkele weken geleden veroverden de rebellen nieuwe plaatsen aan het noordelijke front, waardoor nog meer mensen op de vlucht sloegen.
© CongoForum, 22.07.24 (rk)
Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo