Herovering Kanyabayonga: snel beslissende reactie leger (CongoForum)

KINSHASA – De komende dagen zal het er in de gevechtszones niet meer hetzelfde aan toe gaan, beweert Le Potentiel. De Congolese (FARDC) hebben beloofd een gepast antwoord te zullen geven op de dreiging van de terroristen van de M23 (23 maart-beweging), die in het oosten van het land dood en verderf zaaien als handlangers van de Rwandese strijdkrachten.

Nadat de strategische stad Kanyabayonga op woensdag 26 juni 2024 met de steun van de terroristen van de M23 in handen viel van het Rwandese leger, bereiden de strijdkrachten van de Democratische Republiek Congo (FARDC) zich voor om deze stad in de provincie Noord-Kivu zo snel mogelijk te heroveren. Zaterdag was er een spoedvergadering van de Hoge Defensieraad die zaterdag werd voorgezeten door president Félix-Antoine Tshisekedi Tshilombo, in de Cité de l’Union africaine.

Voor deze oefening zijn nieuwe perspectieven en nieuwe strategieën opgesteld. Met een moreel “op het hoogtepunt” zweren hoge officieren van de FARDC bij het verdrijven van deze negatieve troepen onder bevel van de Rwandees Paul Kagame van Congolees grondgebied. Volgens president Tshisekedi mogen deze M23-terroristen onder leiding van Paul Kagame niet een heel volk blijven tergen. Vandaar de vastberadenheid van de president om alles in het werk te stellen om de vijand te verdrijven. De verslechterende veiligheidssituatie in de provincie Noord-Kivu, gekenmerkt door de val van de strategische stad Kanyabayonga, was aan de orde op de belangrijke veiligheidsbijeenkomst.

De notulen van deze uitgebreide vergadering van de Hoge Veiligheidsraad bevatten een reeks maatregelen die de militaire autoriteiten aan de president hebben voorgesteld om zo snel mogelijk de verschillende zones te heroveren die bezet zijn door de M23-terroristen.

“De president van de Republiek heeft deze vergadering van de uitgebreide Hoge Defensieraad bijeengeroepen om de balans op te maken van de situatie. Uiteraard hebben we gesproken over de operationele situatie van het land in het algemeen in alle drie de defensiezones, maar er was speciale aandacht voor de gebeurtenissen in Kanyabayonga. Na bijna 3 uur discussiëren en een overzicht met de verschillende militaire autoriteiten, zijn er perspectieven en maatregelen voorgesteld aan de president van de Republiek zodat de Congolese strijdkrachten erg snel de orde in dit deel van het land kunnen herstellen en bepaalde andere plaatsen die door Rwandese troepen zijn bezet, kunnen heroveren, want daar hebben we het over”, zegt regeringswoordvoerder Patrick Muyaya.

President Tshisekedi bracht een eerbetoon aan de FARDC, die “zich ten koste van hun leven opofferen om de integriteit van het nationale grondgebied te verdedigen”. Er werd ook opgeroepen tot eenheid om beter het hoofd te kunnen bieden aan de Rwandese agressie. “In deze context is het belangrijk dat de Congolezen op hun hoede zijn voor alles wat ze lezen op sociale netwerken en om niet toe te geven aan het spel van de vijand, wetende dat het ook op dit terrein is dat het spel wordt gespeeld om de Congolezen te demobiliseren, maar ook om het moreel van onze dappere soldaten die aan het front zijn ingezet, aan te tasten. We herhalen de oproep van de president om vertrouwen te blijven hebben in de FARDC; hij en de regering zullen alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat de orde zeer snel wordt hersteld”, aldus Muyaya.

De inname van Kanyabayonga deed vele burgers wegvluchten. Na Kanyabayonga kwamen op zaterdag 29 juni 2024 twee andere grote steden in het zuiden van Lubero (Noord-Kivu) onder controle van de Rwandese strijdkrachten met hulp van M23. De steden in kwestie zijn Kayna en Kirumba. Kirumba is het belangrijkste handelscentrum in het zuiden van Lubero.

Lokale bronnen geven aan dat terroristen zich zaterdagochtend in Kayna verzamelden vooraleer ze verder trokken naar Kirumba dat ze “zonder te vechten” innamen rond 15.00 uur plaatselijke tijd. Ter plaatse namen de aanvallers het grote militaire kamp van Kasando in beslag, waar ze grote hoeveelheden door het Congolese leger achtergelaten munitie meenamen.

© CongoForum, 01.07.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi, Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.