Historicus Tshijuke: “Gebouwen uit tijd van Belgisch-Congo worden verwaarloosd” (CongoForum)

KANANGA – Professor Samuel Tshijuke, die geschiedenis geeft aan diverse universiteiten, stelt vast dat sommige gebouwen uit de tijd van Belgisch-Congo worden verwaarloosd. Hij denkt daarbij met name aan Kananga in Centraal-Kasaï, meldt Radio Okapi.

De professor kwam aan het woord naar aanleiding van de 64ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid. Hij verwees onder meer naar het gebouw waar in 1964 de eerste Congolese Grondwet werd uitgewerkt.

Tshijuke is van mening dat Kananga aan haar lot is overgelaten. “Voor de Belgen moest Luluabourg, het huidige Kananga, de hoofdstad van Belgisch-Congo worden”, zegt de historicus. Het vroegere Luluabourg had wijken voor zwarten en blanken.

“Na onze onafhankelijkheid pleegde Joseph Désiré Mobutu een coup in 1965. Hij zag de Kasaïens als tegenstrevers. En zo kon Kananga nooit de hoofdstad van de DR Congo worden.”

De Belgen vonden Luluabourg (Kananga) erg geschikt wegens de centrale ligging van de stad. “Zo was het makkelijk om verplaatsingen te maken naar alle delen van het land.”

© CongoForum, 01.07.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Photo Joël Bofengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.