Incident met boze jongeren kost twee hulpverleners het leven in Lubero (CongoForum)

LUBERO – Twee mensen zijn om het leven gekomen bij een aanval op een humanitair konvooi in Kavunano, een dorp in de streek van Lubero in Noord-Kivu. De aanval werd gepleegd door jongeren en vond plaats in de nacht van 30 juni op 1 juli, meldt Radio Okapi. Het konvooi was onderweg van Lubero naar Beni.

Onbekende jongeren hadden wegversperringen aangebracht om de weggebruikers te controleren. Die actie had te maken met de opmars van de M23-rebellen naar de stad Butembo.

Na een controle staken deze jongeren vijf voertuigen in brand. Twee medewerkers van een internationale ngo werden levend verbrand. Andere inzittenden konden op het nippertje worden gered.

Het is niet de eerste keer dat zulke tragische incidenten plaatsvinden in de streek. Geruchten en verkeerde berichten leiden er meermaals tot lynchpartijen.

Het is wel de eerste keer dat zo’n aanval gericht is tegen hulpverleners in de regio Butembo-Lubero. De ngo reageert erg boos op de aanval omdat haar werknemers onvermoeid inspanningen leveren om ter plaatse humanitaire bijstand te bieden.

De administrateur van Lubero, kolonel Alain Kiwewa, veroordeelt de houding van de jongeren die ongelooflijke feiten plegen op basis van desinformatie. Hij roept jongeren op om hulpverleners ongemoeid te laten en zich niet te laten misleiden door geruchten.

Enkele dagen geleden werden in dezelfde regio vijf personen, onder wie twee militairen, gelyncht. Ook toen waren de daders woedende jongeren die zich hadden laten ophitsen door valse informatie en geruchten.

© CongoForum, 02.07.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.