Kisangani: rust is teruggekeerd in gemeente Lubanga (CongoForum)

KISANGANI – De autoriteiten in de provincie Tshopo stuurden in mei heel wat politieagenten en militairen naar de gemeente Lubunga om er de onveiligheid in te dammen. Al deze manschappen moesten de orde herstellen, aanvallers aanhouden en burgers en hun bezittingen beveiligen.

Na een periode van moorden, verkrachtingen en plunderingen is er nu weer rust in Lubunga, vernam Actualité.cd van diverse bronnen. In de voorbije maanden waren heel wat inwoners op de vlucht geslagen om zich in veiligheid te brengen.

Volgens de burgemeester van Lubunga, Baudouin Kayongo, keerde meer dan 80% van de bevolking al terug naar huis, in het centrum van de gemeente. In de periferie zijn de mensen ook aan het terugkeren. Maar op een aantal plaatsen zit de schrik er nog altijd goed in. In de voorbije dagen ontdekten de inwoners van de wijk Ngenengene in totaal 13 menselijke lichamen in de bossen. Deze slachtoffers zouden zijn vermoord door gewapende aanvallers.

Er waren plannen voor een rondetafel in juli, maar over dat idee wordt blijkbaar niet meer gesproken. Zo’n rondetafel is volgens sommigen echt nodig om uit te maken waarom er zoveel spanningen zijn en tot een verzoening te komen.

De lokale economie in Lubanga draait momenteel weer. De boeren werken opnieuw op hun velden, en er is weer verkeer op de assen Kisangani-Ubundu en Kisangani-Opala.

Sinds het begin van het conflict in Lubanga kwamen al meer dan 700 personen om het leven. Dat cijfer houdt geen rekening met de mensen die op hun akkers of in de bossen verdwenen.

Administratief valt Lubanga overigens onder de stad Kisangani.

© CongoForum, 29.07.24 (db)

Beeld – bron: Kisangani/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.