Kwilu: slachtoffers overstromingen leven in trieste omstandigheden (CongoForum)

BANDUNDU – Families in de provincie Kwilu dragen nog altijd de gevolgen van de overstromingen in het voorjaar die het gevolg waren van een te hoog waterpeil in de Kasai-rivier. Die overstromingen deden zich voor in Dima Lumbu, op 12 kilometer van Bandundu-stad.

Het gaat om meer dan 200 vrouwen, mannen en kinderen die momenteel verblijven in Nkowa, een plaats op 20 km van Bandundu-stad. De getroffen families bouwden daar hutten om te kunnen overleven.

Levensmiddelen en drinkwater zijn ter plekke schaars, constateert Actualité.cd. De ontheemden eten gebakken stukjes maniok en gebruiken stilstaand water in de buurt waar ze wonen. “Onze leefomstandigheden zijn slecht”, vertelt een vrouw in Nkowa. “Als het regent, lopen alle hutten onder water en moeten we rechtstaan. De overheid moet ons middelen geven om onze huizen herop te bouwen en voor eten zorgen. We eten alleen maar gebakken stukjes maniok. »

Een zwangere vrouw wijst erop dat de getroffen families vies water moet consumeren. “Het water is erg vuil. Maar we hebben geen keus, er is geen drinkwater.”

Bij het provinciale ministerie van Humanitaire Zaken in Kwilu is te horen dat er ook in Bandundu ontheemden verblijven die komen uit Dima Lumbu. Hun leefomstandigheden zijn niet beter, klinkt het daar. Jérémie Bikiele, kabinetschef bij de bevoegde minister, slaakt een noodkreet in de hoop dat er hulp zal komen.

De overstromingen dateren van april van dit jaar. Meer dan 100 woningen werden toen vernield. Ook gezondheidscentra, scholen en overheidsgebouwen deelden in de klappen.

© CongoForum, 03.07.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Irène Mboma

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.