Lamuka verzet zich tegen doodstraf voor gevluchte soldaten (CongoForum)

GOMA – De afgelopen dagen zijn er verschillende processen geopend voor de militaire rechtbanken van de provincie Noord-Kivu, waarbij soldaten van het Congolese leger (FARDC) de doodstraf riskeren omdat ze gevlucht zijn voor de M23, een rebellenbeweging die terreur en dood zaait in het oosten van de Democratische Republiek Congo, met de steun van Rwanda. De LAMUKA-coalitie veroordeelt deze daad van bepaalde FARDC-soldaten, maar is ook tegen de doodstraf die aan deze mannen in uniform wordt opgelegd.

In een gesprek met Actualité.cd zet Prince EPENGE, woordvoerder van het politieke platform van de oppositie van Martin Fayulu, grote vraagtekens bij het veiligheidsbeleid van het land. Hij vraagt zich af welke middelen nodig zijn en welke middelen beschikbaar zijn gesteld aan de genoemde soldaten om de vijand echt het hoofd te bieden.

“Voor de LAMUKA-coalitie is elke desertie van soldaten of een groep soldaten tegenover een vijand die vastbesloten is Congo te versplinteren of de eenheid van het grote Congo, de eenheid van Lumumba, te verbreken, een voldoende ernstige daad om aanleiding te geven tot voorbeeldige sancties. Deze sancties mogen echter niet de doodstraf zijn. Naast de sancties die de oppositie eist, willen we dat het veiligheidsbeleid van de heer Tshisekedi volledig in vraag wordt gesteld. Beschikken deze gevluchte soldaten over de middelen die een modern leger nodig heeft om zijn grondgebied te verdedigen? Hebben ze de technische middelen, de materiële middelen, de financiële middelen en zelfs een duidelijk veiligheidsbeleid om hen te beschermen zodat ze op hun beurt het Congolese volk kunnen beschermen en de integriteit van ons grondgebied kunnen garanderen?

Voor dit deel van de oppositie waren de akkoorden tussen de Democratische Republiek Congo en Oeganda, die hebben geleid tot gezamenlijke militaire operaties van de FARDC en de UPDF in de strijd tegen de ADF, die welig tiert in de provincie Ituri, een vergissing, vooral omdat “datzelfde Oeganda de M23 militair en technisch steunt”, betreurt hij.

Op vrijdag 5 juli werden 3 leden van het Congolese leger ter dood veroordeeld voor vluchten in het aangezicht van de vijand, moord, poging tot moord, misdaden tegen de menselijkheid en het verspreiden van munitie. Die veroordeling gebeurde tijdens een proces ‘op heterdaad’ tegen een twintigtal soldaten die door de militaire rechtbank van het garnizoen van Butembo werden vervolgd voor verschillende overtredingen. Op zaterdag 5 juli vroeg de militaire openbare aanklager van de militaire rechtbank van het garnizoen van Butembo (Noord-Kivu) de doodstraf voor 22 soldaten, die ook in de beklaagdenbank zitten. Over hun lot wordt volgens de militaire rechtbank vandaag beslist.

© CongoForum, 08.07.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.