Milieudeskundige Apollinaire Zagabe moedigt gebruik van hernieuwbare energie aan (CongoForum)

KINSHASA – Enkele dagen geleden moedigde Apollinaire Zagabe, een expert in klimaatbeheer, de Congolezen aan om hernieuwbare energie te gebruiken in plaats van fossiele brandstoffen.

Hij zei dit tijdens zijn optreden in het programma “Echos de développement” van Radio Okapi. “Als het land geen competente mensen in deze sector heeft, of mensen die het onderwerp en het internationale klimaatbeleid goed begrijpen, lopen we het risico dat we voor altijd in onderontwikkeling blijven. In deze sector zullen we een dubbel spel moeten spelen, want als de vervuilende landen hun verplichtingen niet nakomen, zullen wij lokale oplossingen moeten vinden die onze mensen ten goede komen”, zei Apollinaire Zagabe.

Hij was ook van mening dat de kwestie van de klimaateconomie van vitaal belang was voor de Democratische Republiek Congo, gezien haar positie als een land met een mondiale oplossing, met haar strategische mineralen en 60% van de bossen in het Congobekken.

Voor deze milieudeskundige zal de DR Congo ook een actieve diplomatie moeten voeren om haar strategische positie op het klimaatfront in de hele wereld te doen gelden. “Op nationaal niveau”, voegt Apollinaire Zigabe eraan toe, “zal de DR Congo de publieke en private sector moeten versterken door een laboratorium voor wetenschappelijk onderzoek naar koolstofkrediet op te richten”.

Op de internationale klimaatconferentie (COP28) in Dubai lanceerde hij de campagne voor een belasting van 1% op de productie en verkoop van alle elektronische apparatuur. “Deze 1% moet gaan naar landen waar strategische mineralen voor de energietransitie worden gewonnen, zoals de DR Congo, die meer dan 60% van de strategische mineralen bezit. Deze fondsen zullen gemeenschapsinitiatieven bevorderen, met name de bouw van scholen, ziekenhuizen en wegen in deze geëxploiteerde landen”, concludeerde Apollinaire Zigabe.

© CongoForum, 25.07.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.